Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Στα μαχαίρια οι βιβλιοπώλες για το παζάρι βιβλίου

Αγωγή οκτώ βιβλιοπωλών της Θεσσαλονίκης κατά του παζαριού βιβλίου που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης, από τις αρχές Νοεμβρίου


του Μάρκου Γεωργίουhttp://voria.gr/

Αγωγή κατά του «Επαγγελματικού Σωματείου Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ελλάδος» υπέβαλλαν οκτώ βιβλιοπώλες της Θεσσαλονίκης για το παζάρι βιβλίου που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης, από τις αρχές Νοεμβρίου έως την παραμονή Χριστουγέννων. Ζητούν να κλείσει άμεσα, μέχρι αύριο Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, ότι κινδυνεύει ο τζίρος τους και τα βιβλιοπωλεία τους θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό.

Το Επαγγελματικό Σωματείο οργάνωσε δύο τέτοιες εκδηλώσεις, μέσα στο 2013, στη Θεσσαλονίκη. Πριν το Πάσχα, τους περασμένους Μάρτιο και Απρίλιο, στο εμπορικό κέντρο "Πλατεία" και τώρα από 2 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου, στο ισόγειο χώρο πρώην πολυκαταστήματος, στην οδό Τσιμισκή.

Τη συμμετοχή 150 εκδοτών με 150.000 βιβλία διαφημίζει το σωματείο αναφέροντας ότι απαντά στην οικονομική κρίση με διέξοδο πολιτισμού δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να προμηθευτεί πραγματικά φθηνά βιβλία, το 60% των οποίων έχει τιμή πώλησης από 50 λεπτά έως 4,5 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην αγωγή, «η πρακτική αυτή των μεγάλων εκπτώσεων οδηγεί τους βιβλιοπώλες, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εφαρμόσουν τέτοιες εκπτώσεις, στο "κλείσιμο" των επιχειρήσεων». Οι οκτώ ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων επικαλούνται το σύστημα "ενιαίας τιμής βιβλίου" με τον καθορισμό από τον εκδότη μίας ορισμένης λιανικής τιμής πώλησης των βιβλίων που εκδίδει και με περιορισμένο όριο έκπτωσης. Ακόμη επισημαίνουν τον κίνδυνο να προσελκυστεί το καταναλωτικό κοινό ιδιαίτερα ενόψει παραμονής των εορτών των Χριστουγέννων και ζητούν να κλείσει άμεσα το παζάρι βιβλίων της οδού Τσιμισκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...