Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Θεσσαλονίκη: Συνολικά 36 καταδίκες για κομπίνα με δάνεια

Στην καταδίκη συνολικά 36 ατόμων προχώρησε το Κακουργοδικείο Θεσσαλονίκης για την κομπίνα» με τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, συνολικού ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά. Στο επίκεντρο της απάτης βρέθηκε μεσιτική εταιρεία, η οποία εξασφάλιζε την έκδοση των δανείων.


Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση είχε τραπεζικός υπάλληλος στην Καλαμαριά, από το υποκατάστημα του οποίου εκταμιεύτηκαν όλα τα δάνεια. Το δικαστήριο καταδίκασε επιπλέον τους ιδιοκτήτες της μεσιτικής εταιρείας, αλλά και δανειολήπτες. Επιβλήθηκαν ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση έξι μηνών με 3ετή αναστολή και φθάνουν έως κάθειρξη 15 ετών.

Στον τραπεζικό, που ήταν υπάλληλος στο τμήμα δανειοδοτήσεων του τραπεζικού υποκαταστήματος, επιβλήθηκε κάθειρξη 12 ετών και οδηγήθηκε στη φυλακή, αφού το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Σε ποινές κάθειρξης 9 και 15 ετών, καταδικάστηκαν αντιστοίχως, δύο αδέλφια - ιδιοκτήτες της μεσιτικής εταιρείας που δρομολογούσαν τη διαδικασία χορήγησης των δανείων στους υποψήφιους δανειολήπτες. Στον αδελφό με την μεγαλύτερη ποινή, το δικαστήριο δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και αναμένεται η έκδοση εντάλματος σύλληψης καθώς απουσίαζε από το εδώλιο του κατηγορουμένου.

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που κρίθηκαν ένοχοι, το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης, που φτάνουν έως πέντε χρόνια. Όλοι τους άσκησαν τα ένδικα μέσα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Άλλοι 19 κρίθηκαν αθώοι ή απηλλάγησαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Τα δάνεια χορηγήθηκαν κυρίως το 2006 με παραποιημένα δικαιολογητικά των υποψήφιων δανειοληπτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστά εκκαθαριστικά εφορίας ή πλαστές βεβαιώσεις εργοδοτών.

Οι κατηγορούμενοι δανειολήπτες, πολλοί από τους οποίους εξόφλησαν τα δάνεια που έλαβαν, απολογούμενοι δήλωσαν άγνοια για την πλαστογραφία. Από την πλευρά του, ο τραπεζικός υπάλληλος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι οι προϊστάμενοί του ήταν ενήμεροι για τα δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...