Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Γολγοθάς το επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη

ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ/Αγγελιοφόρος

Το δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν καθημερινά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα «βουνό» προβλημάτων και εμποδίων. Η πόλη, που κάποτε αποτελούσε την πύλη εισόδου στην ελληνική αγορά για τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους, έχει γεμίσει από λουκέτα, βυθίζοντας στην απόγνωση χιλιάδες εμπόρους αλλά και τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς οι προσδοκίες για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην πόλη δεν εκπληρώνονται.

Και το χειρότερο είναι πως δε διαφαίνεται φως στο τούνελ της απαξίωσης και της μιζέριας, στο οποίο εδώ και χρόνια βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε η διοίκηση του τοπικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για να θέσει τους αρμόδιους φορείς προ των ευθυνών τους. Ηταν μια ευκαιρία να επισημανθούν -για πολλοστή φορά- τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά λύσεις δε βρέθηκαν. Απών από τη σύσκεψη ήταν ο εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης, που εν πολλοίς ευθύνεται για τα περισσότερα από τα ζητήματα που αναδείχτηκαν κι έχει την αρμοδιότητα για τη διευθέτησή τους. Και -ως είθισται- το μπαλάκι των ευθυνών πετάχτηκε από τον έναν «αρμόδιο» στον άλλον και «βγήκαν τα μαχαίρια» για το ποιος θα αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών που… θα γίνουν (εάν γίνουν), προκαλώντας την αντίδραση των ανθρώπων της αγοράς, που δίνουν πλέον την τελευταία μάχη για την επιβίωσή τους. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία των επιμελητηρίων της πόλης. Στο α΄ εξάμηνο του 2012 οι εγγραφές στο μητρώο του ΕΕΘ ήταν 1.816 και οι διαγραφές 2.789, δηλαδή 973 περισσότερες. Αντίστοιχα, στο εξάμηνο του 2011 οι εγγραφές ήταν 2.011 και οι διαγραφές 2.379. Από τα μητρώα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης διαγράφηκαν το φετινό εξάμηνο 377 επιχειρήσεις έναντι 269 πέρσι, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, όπου στο εξάμηνο διαγράφηκαν 1.042 επιχειρήσεις έναντι 1.029 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι εγγραφές ήταν 378 και 426 αντίστοιχα.

Δυσκολότερη η λύση

«Ακούστηκαν προβλήματα για τα οποία μιλάμε εδώ και δέκα χρόνια. Δεν παραλείψαμε κανένα, διότι κανένα από αυτά δε λύθηκε. Αντίθετα, η κατάσταση επιδεινώθηκε και οι λύσεις γίνονται πλέον ακόμη πιο δύσκολες», είπε στον «ΑτΚ» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη και δικαιολόγησε τις έντονες λεκτικές αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από τους παριστάμενους επαγγελματίες. «Εξαντλήθηκαν οι αντοχές μας και η ανοχή μας», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι πλέον ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να περιορίζεται στη διεκδίκηση λύσεων με ευγενικού ύφους επιστολές, αλλά θα υψώνει πιο δυνατά τη φωνή του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος πολλές φορές επανέλαβε στη διάρκεια της σύσκεψης ότι είναι η τελευταία φορά που ο ίδιος μιλά για προβλήματα. Από δω και πέρα, όπως είπε, θα καταγγέλλει τους υπευθύνους και θα απευθύνεται στη Δικαιοσύνη. «Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκπροσωπεί πάνω από 55.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις της περιοχής μας και περισσότερα από 200 επαγγέλματα. Χωρίς υπερβολή, η συμμετοχή όλων αυτών στην οικονομική ζωή είναι καθοριστική, γι’ αυτό και τα επί σειρά ετών άλυτα προβλήματα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το ΕΕΘ έχει κατ’ επανάληψη εντοπίσει και κωδικοποιήσει αυτά τα προβλήματα. Δε θα το ξανακάνει. Από εδώ και πέρα θα καταγγέλλει απευθείας και με ονοματεπώνυμο τους υπευθύνους κάθε αρνητικού φαινομένου που πλήττει την αγορά», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο κ. Ζορπίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, πρέπει να τρέξουν, καθώς τα προβλήματα έχουν διογκωθεί και ο τζίρος των επιχειρήσεων της πόλης -κυρίως δε εκείνων που βρίσκονται στον άξονα κατασκευής του μετρό- έχει συρρικνωθεί στο μισό, ενώ για κάποιους έχει μηδενιστεί. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΘ ιεραρχεί ως ζητήματα προτεραιότητας την πάταξη του παρεμπορίου -που «δε χτυπήθηκε στην αρχή και τώρα έχει εξελιχθεί σε οργανωμένο έγκλημα», τη βελτίωση της εικόνας της πόλης -που «ποτέ δεν ήταν σε χειρότερη κατάσταση σε θέματα καθαριότητας»- και την επιτάχυνση των εργασιών ολοκλήρωσης του μετρό. Ειδικά ως προς το τελευταίο, επανέλαβε την πρότασή του να ληφθούν -έστω και εκ των υστέρων- μέτρα υπέρ των επαγγελματιών που θίγονται -ή καταστράφηκαν ολοσχερώς-, αφού δραστηριοποιούνται σε περιοχές που πνίγονται μέσα στις λαμαρίνες των εργοταξίων ή σε δρόμους που είναι απροσπέλαστοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα για πεζούς και αυτοκίνητα.

Οι δικαιολογίες των αρμοδίων δεν μπορούν να γίνουν πλέον δεκτές από τους ανθρώπους της αγοράς με την ευκολία που γίνονταν στο παρελθόν, καθώς τα περιθώρια στένεψαν. «Η κατάσταση στο θέμα της καθαριότητας έχει εκτραχυνθεί, ενώ το παρεμπόριο είναι πλέον εκτός ελέγχου», σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος θλίβεται βλέποντας τη Θεσσαλονίκη να διώχνει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους τουρίστες. Αλλωστε, και οι λίγοι που φέτος την επισκέφτηκαν αποτελούν πηγή… δυσφήμησης στο εξωτερικό, καθώς οι εικόνες τις οποίες αντίκρισαν ήταν αποκρουστικές. Τις εικόνες αυτές προέβαλε και στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΕΕΘ, χωρίς βέβαια να προκαλέσει έκπληξη, αφού όλοι οι παριστάμενοι ζουν, περπατούν και επιχειρούν δίπλα σε ξεχειλισμένους κάδους, σπασμένα πεζοδρόμια και πλανόδιους, οι οποίοι στήνουν παράνομους πάγκους μπροστά σε μικρομάγαζα και σε επαγγελματίες που δίνουν καθημερινή μάχη για να πληρώσουν φόρους και τέλη.

Αθλος...

Ανάλογες εικόνες αποτύπωσαν με το φωτογραφικό τους φακό τουρίστες οι οποίοι επισκέφτηκαν πρόσφατα τη Θεσσαλονίκη και τις δημοσιοποίησαν σε πρεσβείες και social media, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την Ενωση Ξενοδόχων. Ο πρόεδρός της, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, απευθύνθηκε σε έντονο ύφος προς τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς η κατάσταση στη δυτική είσοδο της πόλης «όπου βρίσκεται αριθμητικά και ποιοτικά το βαρύ πυροβολικό των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης, είναι τραγική». Πέρα από τις λαμαρίνες του μετρό -που… πηγαινοέρχονται από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια-, την ελλιπή καθαριότητα και την ακαταστασία, η οδός Μοναστηρίου έχει αφεθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ, στη δράση των παράνομων κυκλωμάτων του τζόγου, της πορνείας και των ναρκωτικών.

Ετσι, για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής η συνέχιση της δραστηριότητάς τους υπό αυτές τις συνθήκες έχει μετατραπεί σε... άθλο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο εκπρόσωπος της Intercontinental Hotels Group, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε το ξενοδοχείο Holiday Inn Thessaloniki. Ο ξένος μάνατζερ δεν πίστευε στα μάτια του, όταν επισκέφτηκε την περιοχή πέριξ του ξενοδοχείου, το οποίο -σημειωτέον- απέσπασε πέρσι ένα από τα δέκα παγκόσμια βραβεία του διεθνούς ομίλου, διότι ξεχώρισε -βάσει των απαντήσεων που έδωσαν οι πελάτες του αλλά και των ελέγχων που έγιναν- για τις υψηλές επιδόσεις του ανάμεσα στο σύνολο των ξενοδοχείων του ομίλου στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Απευθυνόμενος στον κ. Θωμόπουλο, ο εκπρόσωπος της Intercontinental δεν έκρυψε την έκπληξή του αλλά και το θαυμασμό του για το πώς μια επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί άψογα και κυρίως να αντέχει στις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργούν για μια τουριστική δραστηριότητα η ελλιπής αστυνόμευση και καθαριότητα, καθώς και η πολύχρονη ταλαιπωρία λόγω των εργασιών κατασκευής του μετρό.

Ο λογαριασμός

Η άθλια εικόνα την οποία παρουσιάζει η περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού είναι χρόνια τώρα στην ατζέντα των ζητημάτων που θέτει υπόψη των αρμόδιων φορέων ο κ. Θωμόπουλος, αλλά τα προβλήματα όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά, αντίθετα, μέρα τη μέρα διογκώνονται. Ο ίδιος, πάντως, ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα εκ νέου και μετ’ επιτάσεως στη δημοτική αρχή, αφού ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Μάλιστα, συγκεντρώνει το… λογαριασμό που πληρώνουν σε δημοτικά τέλη και φόρους παρεπιδημούντων οι ξενοδόχοι της πόλης χωρίς να βλέπουν ανταπόδοση. Οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για αναψυχή αποχωρούν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων, όχι όμως και από την εικόνα της πόλης. Γάτες, ποντίκια, αδέσποτα σκυλιά και τόνοι σκουπιδιών συνθέτουν ένα αποκρουστικό σκηνικό στις περιοχές όπου κινούνται οι επισκέπτες της πόλης, ενώ -παρά την κρίση- το κυκλοφοριακό παραμένει μείζον πρόβλημα, το οποίο επιτείνεται από τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και κυρίως από τα ταξί, που «αγκαλιάζουν» πλέον ολόκληρα τετράγωνα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...