Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η Εγνατία μείωσε κατά 80% τα τροχαία στη Βόρεια Ελλάδα

Ραγδαία μείωση παρουσίασαν τα τροχαία ατυχήματα την τελευταία δεκαετία στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο λόγω της ολοκλήρωσης του υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού


Ραγδαία μείωση, σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%, σημείωσαν τα τροχαία ατυχήματα την τελευταία δεκαετία στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, γεγονός που αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στην ολοκλήρωση της κατασκευής του υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και στους κάθετους άξονές του.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε απόψε στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια ημερίδας, ο πρόεδρος της εταιρίας “Εγνατία Οδός ΑΕ”, Πάρις Σαββαϊδης, το έτος 2000, προτού ακόμα κατασκευαστεί ο οδικός άξονας της Εγνατίας κατά μήκος της οδικής διαδρομής Ηγουμενίτσα – Κήποι Έβρου, σημειώθηκαν 100 θανατηφόρα ατυχήματα, ενώ πέρυσι μόλις 17.

“Η μεγάλη αυτή μείωση σίγουρα οφείλεται στον περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η Εγνατία Οδός συμπεριλαμβάνεται στους πλέον ασφαλείς αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης”, είπε ο κ. Σαββαϊδης , μιλώντας στην ημερίδα, με θέμα: “Οδική Ασφάλεια: Πρόληψη και Διαχείριση Ατυχημάτων», που διοργάνωσε η «Εγνατία Οδός ΑΕ», σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας του παλιού οδικού δικτύου είναι και το γεγονός ότι πριν από την κατασκευή της Εγνατίας, στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου Καβάλα – Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, έχαναν κάθε χρόνο τη ζωή τους κατά μέσο όρο 18 άνθρωποι και δεκάδες τραυματίζονταν, ενώ σήμερα τα τροχαία ατυχήματα, στο κομμάτι αυτό της διαδρομής αποτελούν πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, από το βήμα της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στα έργα επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπογράμμισε ότι η παράθεση των έργων δεν αποτελεί έναν απολογισμό, αλλά, όπως είπε, κυρίως μια απόδειξη ότι υπάρχει μια Ελλάδα που προσπαθεί, παράγει και δικαιούται να ελπίζει.

«Μέσα στον καταιγισμό των αρνητικών ειδήσεων, οι οποίες διογκώνονται από τα ΜΜΕ, ερχόμαστε συχνά να δώσουμε ειδήσεις με αποτελέσματα και ελπίδες που μπορεί σε κεντρικό ή σε πολύ προσωπικό επίπεδο να φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν πολλούς, στην ουσία όμως κρύβουν σημαντικές παρεμβάσεις», τόνισε.

Στην εκδήλωση μίλησαν και αναφέρθηκαν αναλυτικά στα αίτια και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, ο πυραγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Παλουκτσόγλου και ο αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Πρώϊμος.

Ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων διασωστών εξάλλου, συμμετείχε σε επίδειξη απεγκλωβισμού και παροχής πρώτων βοηθειών, ενώ παρουσιάστηκαν βίντεο από επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης οδηγών και επιβατών, που ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα, σε τούνελ της Εγνατίας, από υπαλλήλους του Τμήματος Οδικής Ασφάλειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...