Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

«Γιάφκα»: Η φωνή της «Αγάπης» ζωντανά από τη Θεσσαλονίκη

Καθημερινά, πάνω από 500 άποροι σιτίζονται στη Στέγη Αγάπης «Άγιοι Πάντες», της Ξηροκρήνης Θεσσαλονίκης. Εκεί, στην περιοχή όπου πριν από λίγες μέρες βρήκε τραγικό θάνατο η 13χρονη Σάρα, βρέθηκε ο Σπύρος Χαριτάτος για να ανοίξει τα μικρόφωνα της εκπομπής του ώστε να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων, που με περίσσευμα ψυχής προσφέρουν εθελοντικά στους συνανθρώπους τους, αλλά και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων που στρέφονται στη Στέγη Αγάπης για ένα πιάτο φαγητό.


«Υπάρχουν οικογένειες που ντρέπονται να έρθουν να πάρουν φαγητό. Έχει αυξηθεί πολύ           ο αριθμός των ανθρώπων που έχει ανάγκη», είπαν στον Alpha 989 και τον Αlpha 96,5 άνθρωποι που οργανώνουν το συσσίτιο.

«Το κάνουμε με αγάπη αυτό που κάνουμε. Οι άνθρωποι που υποφέρουν είναι περισσότεροι από αυτό που μπορούμε να καλύψουμε και αυτό μας στεναχωρεί», τόνισε η μαγείρισσα            κα Κατερίνα.

Η κα  Άννα-Μαρία Πάρρη, που έζησε μαζί με την πενταμελή οικογένειά της για ένα χρόνο χωρίς ρεύμα είπε ότι: «Ήμασταν ένα χρόνο χωρίς ρεύμα στο σπίτι, 5 άτομα. Ζήσαμε δύσκολα, αλλά τα καταφέραμε. Το καλοκαίρι ήταν πιο εύκολο για εμάς, γιατί στέλναμε τα παιδιά να παίξουν στα πάρκα για να μη νιώσουν την έλλειψη ρεύματος στο σπίτι. Όταν ξαφνικά τα παιδιά είδαν φως στο σπίτι, με ρώτησαν αν ήρθε ο Άγιος Βασίλης και μας έφερε το ρεύμα». «Μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να το κόψουν ξανά και να ζητήσουν όλο το ποσό αν δεν πληρώνω σταθερά τη δόση. Έχω απελπιστεί», πρόσθεσε η κα Πάρρη.

 «Η ζωή μου άλλαξε όταν το εργοστάσιο στο οποίο δούλευα πήγε στην Βουλγαρία. Δεν με παίρνουν σε δουλειά γιατί είμαι 47 ετών και με θεωρούν μεγάλο.  Στην αρχή μου φάνηκε πολύ περίεργο, αλλά όταν δεν έχεις άλλη επιλογή τι μπορείς να κάνεις;  Η ανεργία πολλαπλασιάζεται, εγώ όμως έχω ακόμη ελπίδα», είπε ο 47χρονος Χρήστος Αποστολίδης.

«Εδώ και 3 μήνες μας έκοψαν το ρεύμα. Όλοι εδώ γινόμαστε φίλοι γιατί έχουμε τον ίδιο πόνο. Είναι δραματικές οι φετινές γιορτές. Φτάσαμε στο σημείο,  όσοι είχαμε ψησταριές, να βάζουμε εκεί λίγα καρβουνάκια και να ζεσταίνουμε το σπίτι», είπε η άνεργη κα Ολυμπία.

«Δεν θα ντραπώ να σκύψω να μαζέψω γόπες για να καπνίσω. Άλλοι πρέπει να ντραπούν που μας έφεραν εδώ», δήλωσε ο  πρώην οδηγός ταξί κ. Αντώνης

Ο κ. Μπούρτζης είπε ότι: «Δυσκολεύομαι να πληρώσω το ρεύμα και το νερό και θα μου το κόψουν. Είμαι ανασφάλιστος και δεν μπορώ να πάρω ούτε φάρμακα. Παλαιότερα έπαιρνα ένα επίδομα από την πρόνοια και τώρα περιμένω να περάσω από επιτροπή εδώ και 8 μήνες».
Στη Στέγη Αγάπης βρέθηκε και η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία είπε ότι: «Είναι εμφύλιος αυτό που βιώνουμε. Eσύ έχεις δώρο για το παιδί σου,  εγώ δεν έχω. Θέλει πολύ μεγάλη δύναμη να ζητήσεις βοήθεια και ο εθελοντισμός είναι μια απόλυτα εγωιστική πράξη. Δεν πριμοδοτείς την επαιτεία, μακάρι να μην υπήρχε. Η πείνα είναι πολύ κακός σύμβουλος στη συμπεριφορά».

Ο καθ. Κοινωνιολογίας της Θεολογικής σχολής Βασίλειος Καλιακμάνης ανέφερε ότι: «Εμείς που έχουμε ένα μισθό πονάμε γιατί μειώνεται, αλλά βλέπω τα νέα τα παιδιά σήμερα που δεν μπορούν να βγουν στην εργασία και  έχουν τόση αξιοπρέπεια που δεν θέλουν ούτε και το χαρτζιλίκι από τον πατέρα τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας, η εκκλησία βοηθάει επικουρικά».

Τέλος, ο πατήρ Αντώνιος Καρακάσης, εφημέριος της Ιεράς Μονής Αγιών Πάντων δήλωσε ότι: «Οι άνθρωποι έχουν κλειστεί στον εαυτό τους, είναι μια ασθένεια της εποχής. Αυτό που μας κινητοποιεί είναι ένα ψιθυριστό ευχαριστώ που μας λένε οι άνθρωποι που βοηθιούνται. Για εμένα είναι  πολύ μεγάλη χαρά που μπορώ να διακονώ τους ανθρώπους αυτούς. Τα συσσίτια είναι το λιγότερο που κάνουμε. Το μείζον είναι να δώσουμε όραμα στην κοινωνία».


Ακούστε όλη την εκπομπή εδώ:
http://www.alpha989.com/Media.aspx?a_id=1338&item=9823&prodId=68

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...