Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων

Ένταση επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά, στο οποίο τέθηκε η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στην ίδια τοποθεσία.

Ενημέρωση για το θέμα έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης - ΦοΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος πριν από έναν μήνα, κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας, είχε ζητήσει να ξεκινήσουν άμεσα, μέσω ΣΔΙΤ, οι διαδικασίες για τις μονάδες της Μαυροράχης και του Αγίου Αντωνίου, σχολιάζοντας ότι το ζήτημα της τεχνολογίας που θα εφαρμοστεί είναι ανοιχτό.


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αντιδράσεις για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης ήταν έντονες και εκφράστηκαν από την πλευρά κατοίκων της περιοχής αλλά και εκπροσώπων 29 φορέων και συλλόγων.
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή τάχθηκε κατά της κατασκευής και λειτουργίας εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στη Μαυροράχη του Λαγκαδά και υπογράμμισε την ανάγκη σωστής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Υπό αυτό το κλίμα ο κ. Γεράνης υπογράμμισε μεν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που είναι αναγκαία για το νομό Θεσσαλονίκης, ωστόσο σχολίασε ότι η νομοθεσία του 2008 αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει μονάδα καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων στις δύο περιοχές της Μαυροράχης και του Αγίου Αντωνίου.
Μιλώντας, εξάλλου, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφερε ότι "ακόμη και να δημιουργηθεί από την επεξεργασία των σκουπιδιών ένα δευτερογενές προϊόν, εκείνο θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές, σε μονάδες που θα δέχονται τέτοιου είδους προϊόντα".

Σημειώνεται ότι το εν λόγω θέμα θα απασχολήσει και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης
καθώς εντός των ορίων του δήμου βρίσκεται η περιοχή του Αγίου Αντωνίου,
όπου σχεδιάζεται να γίνει η δεύτερη μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...