Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Χωρίς φάρμακα οι οροθετικοί του Aids

Την έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων οροθετικών σε όλη την Βόρειο Ελλάδα, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή. Είναι ένα «τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, σε λίγο θα έρθει και στην Αθήνα», τονίζει στο Tvxs η Μαρία Δημητριάδη, διευθύντρια της Θετικής Φωνής. «Βρισκόμαστε πια μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση στον χώρο του AIDS HIV», προειδοποιεί ο Γιάννης Πρώιος, υπεύθυνος του γραφείου του Συλλόγου στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Υγείας γνωρίζει το πρόβλημα και η «λύση» που έδωσε ήταν να περικόψει τον προϋπολογισμό του ΑΧΕΠΑ. Της Κατρίν Αλαμάνου


Εναλλακτική λύση, για όσο διάστημα δεν παρέχεται η αγωγή από το νοσοκομείο, υπάρχει «μόνον αν έχουν περισσέψει σε έναν οροθετικό μερικά φάρμακα και μπορεί να καλύψει την αγωγή του για μία με δύο μέρες», αναφέρει στο Tvxs η κ. Δημητριάδη. Σε αντίθετη περίπτωση ο φορέας διατρέχει μια σειρά κινδύνων, καθώς καθίσταται ευάλωτος.

Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο εάν «τα αντιρετροϊκά φάρμακα βγουν εκτός του προϋπολογισμού των νοσοκομείων» υπογραμμίζει η ίδια, καθώς και ο Γιώργος Πρώιος από το γραφείο της Θετικής Φωνής στη βόρεια Ελλάδα.

«Αν διακοπεί η αντιρετροϊκή αγωγή, μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ανθρώπων. Βρισκόμαστε πια μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση στον χώρο του AIDS HIV στη βόρεια Ελλάδα», δηλώνει στο Tvxs ο υπεύθυνος του γραφείου της Θετικής Φωνής, στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, στο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί «η μοναδική μονάδα ειδικών λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη και στην ουσία παρακολουθούνται άτομα από έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο που ξεκινάει από Κέρκυρα και περιλαμβάνει τα Γιάννενα, την Λάρισα, τον Βόλο και φθάνει στη Σαμοθράκη», σημειώνει. «Και σκεφτείτε, συγκριτικά, ότι στην Αθήνα υπάρχουν 11 μονάδες ειδικών λοιμώξεων», προσθέτει.

Το πρόβλημα ξεκίνησε «από τον Σεπτέμβριο, όταν παρουσιάστηκαν σποραδικές μικρές ελλείψεις. Τον Οκτώβριο η Θετική Φωνή συγκάλεσε μία ευρεία σύσκεψη με όλη την ηγεσία της 4ης ΔΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης). Εκεί είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα μέχρι τον Δεκέμβριο. Τελικά διαψεύσθηκαν οικτρά. Υποσχέθηκαν ότι θα λύσουν το πρόβλημα κάνοντας αλχημείες στα κονδύλια…», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζεται αδυναμία παροχής οποιονδήποτε αντιρετροϊκών χαπιών στο ΑΧΕΠ, καθώς ο προϋπολογισμός του έχει περικοπεί κατά 36% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος», εξηγεί ο κ. Πρώιος.

Η έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στο ΑΧΕΠΑ έσπειρε τον πανικό σε όσους λαμβάνουν τη σχετική αγωγή. «Άπειροι οροθετικοί, και από την επαρχία, πήραν τηλέφωνο έντρομοι στα γραφεία της Θετικής Φωνής στη Θεσσαλονίκη, μερικοί έκλαιγαν», τονίζει ο κ. Πρώιος.

«Αν ένας οροθετικός διακόψει την αγωγή του, αυτή η αγωγή θα “καεί”. Μετά θα πρέπει να την αλλάξει. Ενδεχομένως τότε θα πάει σε πιο ακριβό σχήμα και ίσως αυτό δεν θα είναι το σωστό για τον οργανισμό του. Οπότε θα πρέπει εκ νέου να βρει τη σωστή θεραπεία», συμπληρώνει, περιγράφοντας πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Ερωτηθείς ποιους ακριβώς κινδύνους αντιμετωπίζει ένας οροθετικός αν διακόψει τη θεραπεία του για αρκετό χρονικό διάστημα ο κ. Πρώιος απαντά:

«Ένας ασθενής δεν θα ασθενήσει αμέσως, όμως καθώς θα κάμπτεται η αντιρετροϊκή αγωγή, θα αρχίσουν τα λευκά του αιμοσφαίρια να πέφτουν, οπότε να νοσεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. Και σαφώς κάποιοι θα εκδηλώσουν AIDS, θα γεμίσουν τα νοσοκομεία. Εκεί που πάνε να κερδίσουν 10 ευρώ πετούν 1000 ευρώ στα σκουπίδια. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για τον HIV».

Οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας από ό,τι φαίνεται είναι μεγάλες, καθώς γνώριζε το πρόβλημα. «Ο διευθυντής του ΑΧΕΠΑ επεσήμανε στο υπουργείο το πρόβλημα με άπειρες επιστολές. Η απάντηση του υπουργείου Υγείας ήταν να του κόψει κατά 36% τον προϋπολογισμό του για το 2014», υπογραμμίζει ο κ. Πρώιος.

«Είναι μεγάλο λάθος του υπουργείου Υγείας, το ότι προσθέτει στον προϋπολογισμό του νοσοκομείων τον προϋπολογισμό για τα αντιρετροϊκά φάρμακα. Θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητος από εκείνον των νοσοκομείων. Να μην επηρεάζει και να μην επηρεάζεται», αναφέρει επίσης.

«Αν θέλει ένα κράτος να προστατεύσει τον κόσμο από τον HIV, θα πρέπει να γίνονται καμπάνιες ώστε να εξετάζεται ο κόσμος και να μπαίνει στην αντιρετροϊκή αγωγή. Διότι μετά από ένα χρονικό διάστημα με την αγωγή αυτή παύει ο οροθετικός να είναι μεταδοτικός. Έτσι σταματάς την εξάπλωση. Δεν τη σταματάς ούτε με ποτήρια σαμπάνιας ούτε με ευχές την 1η Δεκέμβρη και χωρίς ούτε ένα σποτ ενημέρωση στην τηλεόραση», εκτιμά ο ίδιος.

Η αντιρετροϊκή αγωγή δίνεται μόνο στα νοσοκομεία, το κόστος αυτών των φαρμάκων είναι απαγορευτικό, «εκτός και αν είναι κάποιος ζάμπλουτος. Δεν μιλάμε όμως γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ενδεικτικά, ένα κουτάκι φαρμάκων μπορεί να κοστίζει από 500 έως 1.200 ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...