Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Θεσσαλονίκη: 25.000 υποθέσεις«πνίγουν» τα δικαστήρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

«Βουνό» τα προβλήματα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά την πολύημερη διακοπή λειτουργίας του κτιρίου λόγω της βόμβας που εξερράγη το μεσημέρι της 14ης Μαΐου και των επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων των δικηγόρων τους τελευταίους μήνες.

Υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 ποινικές και πολιτικές υποθέσεις έχουν αναβληθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, οι οποίες θα αρχίσουν να προσδιορίζονται το νέο δικαστικό έτος οπότε και αναμένεται να «φρακάρουν» τα πινάκια των δικαστηρίων. Την ίδια στιγμή, οι δικαστικοί υπάλληλοι απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβρη, καθώς, όπως αναφέρουν, οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν το 30% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, ενώ διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δυόμισι μήνες μετά την έκρηξη της βόμβας δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο και δεν έχει ληφθεί κανένα από τα μέτρα ασφάλειας που προτάθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων, μόνο το διάστημα από τις 17 Μαΐου μέχρι και τις 4 Ιουνίου που το κτίριο παρέμεινε κλειστό λόγω της βομβιστικής υπόθεσης αναβλήθηκαν 12.099 ποινικές και πολιτικές υποθέσεις. Συγκεκριμένα, στα ποινικά δικαστήρια αναβλήθηκαν 6.445 υποθέσεις, από τις οποίες οι 752 στο Εφετείο και 5.437 στο Πρωτοδικείο και 256 στο Πταισματοδικείο, ενώ, όσον αφορά τις πολιτικές υποθέσεις, 401 αναβλήθηκαν στο Εφετείο, 2.838 στο Πρωτοδικείο και 2.415 στο Ειρηνοδικείο.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους, ένα μεγάλο ποσοστό των ποινικών υποθέσεων που αναβλήθηκαν στο Εφετείο Θεσσαλονίκης αφορά κατηγορουμένους των οποίων λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις θα πρέπει να προσδιοριστούν άμεσα με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, γεγονός που δυσχεραίνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στο Εφετείο.

Στο Πρωτοδικείο ήδη για το Μονομελές Πλημμελειοδικείο έχουν αρχίσει και «φορτώνονται» τα πινάκια με επιπλέον υποθέσεις, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στα ακροατήρια του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. «Θα πρέπει να προστεθούν στα πινάκια τουλάχιστον 10 - 20 υποθέσεις επιπλέον, καθώς έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες δικογραφίες», είπε χαρακτηριστικά δικαστικός υπάλληλος.

«Βροχή» αιτήσεων για σύνταξη

Σύμφωνα με τους δικαστικούς υπαλλήλους, ο επιπλέον φόρτος που προέκυψε, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, δημιουργεί ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε γενικευμένο μπλακ άουτ στην απονομή της δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρουν, παραμένουν κενές τουλάχιστον 100 από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες είναι οι συνάδερφοί τους που οδεύουν προς τη σύνταξη λόγω των αλλαγών στο εργασιακό. «Εχουμε αποφασίσει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους δύο τρίωρες στάσεις εργασίας στις 16 και 19 Σεπτέμβρη. Η κατάσταση είναι τραγική και, αν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις, τα δικαστήρια θα νεκρώσουν.

»Ειδικά στη Θεσσαλονίκη τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα λόγω της διακοπής λειτουργίας των δικαστηρίων μετά την έκρηξη της βόμβας», είπε στον «Αγγελιοφόρο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ανέστης Κουρτζίδης.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη βομβιστική επίθεση. «Μέχρι σήμερα δεν έχει μπει εργολάβος παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι 7 Ιουνίου θα ξεκινούσαν οι εργασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αλλαχτούν κάποια τζάμια χρειάστηκε να βγουν χρήματα από τα ταμεία του συλλόγου», πρόσθεσε ο κ. Κουρτζίδης. aggelioforos.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...