Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Ελληνική αποστολή στο Νησί του Πάσχα για την ολική έκλειψη Ηλίου

Στο μακρινό Νησί του Πάσχα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες αστρονόμοι από όλο τον κόσμο, για την ολική έκλειψη Ηλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουλίου (στις 23.10 ώρα Ελλάδας).
Ανάμεσα σ' αυτούς και η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννη Σειραδάκη και τον ερασιτέχνη αστρονόμο Αριστείδη Βούλγαρη, καθώς και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάση Οικονόμου.
Για την ελληνική ομάδα των αστρονόμων, θα είναι η τέταρτη ολική έκλειψη Ηλίου που θα παρακολουθήσουν, έπειτα από αυτές στο Καστελόριζο το 2006, το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας το 2008 και στη Σανγκάη της Κίνας το 2009 και περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα από τις παρατηρήσεις και τα πειράματα που θα κάνουν κατά τη διάρκεια της έκλειψης.
«Είναι η πρώτη ολική έκλειψη που συμβαίνει μετά την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ηλιου. Ο Βόρειος Πόλος έγινε Νότιος και αντίστροφα και αυτό συμβαίνει περίπου κάθε 11 χρόνια. Περιμένουμε ότι θα έχει ξεκινήσει η ηλιακή δραστηριότητα και θα παρατηρήσουμε κηλίδες και εκλάμψεις», σημείωσε ο κ. Σειραδάκης.
Για την εκτέλεση των παρατηρήσεων και πειραμάτων, που θα επικεντρωθούν σε φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeIV) του μαγνησίου και του υδρογόνου στο στέμμα του Ηλιου, η ελληνική αποστολή θα συνεργαστεί και αυτήν τη φορά με τον περίφημο «κυνηγό εκλείψεων», Jay Pasachoff, από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.
Η ολική έκλειψη της 11ης Ιουλίου δε θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Θα έχουν τη δυνατότητα να τη δουν λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι, γιατί το ίχνος της, καθώς διασχίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό, διέρχεται μόνο από μερικά μικρά νησάκια και ατόλες (κοραλλιογενή νησιά). Κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης, η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ του Ηλιου και της Γης, εμποδίζοντας το φως του Ηλιου να φτάσει στη Γη. Το ίχνος της ολικότητας κατά την έκλειψη της 11ης Ιουλίου θα ξεκινήσει βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, θα διέλθει από μικρά νησάκια στο σύμπλεγμα «Κουκ», θα περάσει από το Νησί του Πάσχα και καταλήξει στις ακτές της Παταγονίας.
Η ελληνική αποστολή αναχωρεί από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» την Κυριακή 4 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...