Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Θεσσαλονίκη: Στα χαρακώματα για ένα... στρατόπεδο

ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ,
Η «Κίνηση πολιτών για το στρατόπεδο Καρατάσιου» δημιουργήθηκε τρία χρόνια πριν ενώ ανήκει στο «Δίκτυο Κινήσεων για τη Θεσσαλονίκη». Η πρωτοβουλία αφορά τα στρατόπεδα Καρατάσιου και Παύλου Μελά, όπου χωροταξικά ανήκουν πλέον στον καλλικρατικό δήμο Παύλου Μελά. Μάλιστα, το στρατόπεδο Καρατάσιου είναι 689 στρεμμάτων και το στρατόπεδο Παύλου Μελά περίπου 340 στρεμμάτων. «Ενώ ο στρατός έχει φύγει από τα δυο στρατόπεδα εδώ και περίπου δέκα χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτε ώστε οι χώροι αυτοί να περάσουν στην τοπική κοινωνία. Εμείς τόσο καιρό περιμέναμε, τη μια μας έλεγαν ότι θα έρθουν εδώ τα πανεπιστήμια, την άλλη κάτι άλλο, τελικά όμως δεν έγινε απολύτως τίποτε. Σε ό,τι αφορά το χώρο του στρατοπέδου Καρατάσιου δεν έχει γίνει τίποτε και από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντίθετα, ο δήμος Σταυρούπολης δραστηριοποιήθηκε σε σχέση με το στρατόπεδο Παύλου Μελά και το θέμα οδεύει σε λύση», εξηγεί ο Σάκης Λαζαρίδης, δημιουργός της κίνησης για το στρατόπεδο Καρατάσιου.
Η τελευταία ευκαιρία
Τα μέλη της κίνησης έχουν ήδη συγκεντρώσει υπογραφές από εξήντα συλλόγους και φορείς, από δημάρχους καθώς και από βουλευτές, ενώ έχουν οργανώσει πλήθος εκδηλώσεων και ημερίδων μέσα στο στρατόπεδο. Μάλιστα, έχουν προγραμματίσει ακόμη μια ημερίδα για τις 6 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο της Σταυρούπολης. «Είναι η τελευταία ευκαιρία να αφήσουμε κάτι για τις επόμενες γενιές. Αυτά τα στρατόπεδα είναι οι μοναδικοί χώροι που μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι πρασίνου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο. Μιλάμε για 2,7 τετραγωνικά ανά κάτοικο και 256 ημέρες το χρόνο τα μικροσωματίδια είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Αν τα στρατόπεδα γίνουν χώροι πρασίνου, το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο θα διπλασιαστεί», καταλήγει ο κ. Λαζαρίδης.
Ο Μάκης Κρουστάλλης, μέλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας τονίζει ότι στις δυτικές συνοικίες έχει μείνει μονάχα ένας χώρος ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου κι αυτός είναι ο χώρος του στρατοπέδου Καρατάσιου. «Βλέποντας την άναρχη δόμηση και τα εργοστάσια γύρω από τις δυτικές συνοικίες, επιβάλλεται να δώσουμε όλοι μαζί μια μάχη για να έχουμε χώρους πρασίνου. Ως πολίτης, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να συμμετάσχω στις διάφορες δραστηριότητες και κινηματοποιήσεις. Θα ήθελα πολύ να τρέχουμε και να περπατάμε στο στρατόπεδο και τα παιδιά μας να παίζουν στο πράσινο. Ολοι έχουμε ανάγκη να μείνει το στρατόπεδο στους πολίτες και είναι σημαντικό ότι δεν είμαστε αδρανείς», επισημαίνει ο κ. Κρουστάλλης. Η περιβαλλοντική ομάδα του λυκείου Πολίχνης επίσης καταβάλλει σημαντική προσπάθεια ώστε οι κάτοικοι να αποκτήσουν ένα χώρο όπου θα μπορούν να περπατούν, να τρέχουν, να κάνουν περιπάτους, να παίζουν τα παιδιά. «Στις δυτικές συνοικίες, οι καμπάνες χτυπούν συχνά πένθιμα. Η δυτική Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω των εργοστασίων και έχει ανάγκη από ορισμένους πνεύμονες πρασίνου».
Εθελοντική ομάδα
Πέρα από την κίνηση πολιτών που έχει δημιουργήσει ο κ. Λαζαρίδης, υπάρχει και μια εθελοντική ομάδα πολιτών, που αριθμεί περίπου πενήντα μέλη. Η ομάδα διοργανώνει επίσης διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στο στρατόπεδο Καρατάσιου ενώ οι δράσεις έχουν σχέση κυρίως με την καθαριότητα του χώρου, με την πυρασφάλεια. «Εμείς ζητούμε να είναι ο χώρος του στρατοπέδου επισκέψιμος μέχρι τουλάχιστον να αποφασιστεί το μέλλον του στρατοπέδου. Αυτό που όλοι θέλουμε είναι να μετατραπεί σε μια εστία αναψυχής κι έναν χώρο πολιτισμού», επισημαίνει ο Πέτρος Καραντζούλης, ένας από τους δημιουργούς της ομάδας των εθελοντών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...