Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Θεσσαλονίκη: Και άλλος κατηγορούμενος για το έλλειμμα - μαμούθ στο δήμο

Διευρύνεται ο κύκλος των κατηγορουμένων για την υπόθεση του ελλείμματος - μαμούθ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά το φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» της υπόθεσης, Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος ήδη έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος, ο γ' ειδικός ανακριτής Θεσσαλονίκης κάλεσε σε απολογία άλλον ένα διοικητικό υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας. Σε βάρος του συγκεκριμένου υπαλλήλου έχει συνταχθεί κατηγορητήριο για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση και χτες εμφανίστηκε στο γραφείο του ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία ν' απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι ο υπάλληλος αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες, εξακολουθεί να υπηρετεί στην ίδια θέση!
Για το οικονομικό σκάνδαλο, ύψους 33.000.000 ευρώ, του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να συνταχθούν κατηγορητήρια για τουλάχιστον 15 άτομα, ακόμη και για αντιδημάρχους καθώς ήδη τέσσερις απ' αυτούς έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Ανωμοτί κατάθεση έχει δώσει και ο ίδιος ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Μεταξύ άλλων, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για παράβαση καθήκοντος με την οποία αποδίδεται πλημμελής έλεγχος, αλλά και παραλείψεις στον εποπτικό μηχανισμό του δήμου, που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το έλλειμμα - μαμούθ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Χάος στα οικονομικά του δήμου»
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων που έχει στα χέρια του ο ανακριτής που χειρίζεται τη δικογραφία περιγράφεται ως «χαοτική» η κατάσταση στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, ενώ γίνεται λόγος για «τακτική της μη διαφάνειας που ακολουθούσε ο δήμος στις διαδικασίες κράτησης και απόδοσης των υπέρ τρίτων κρατήσεων και εργοδοτικών εισφορών», καθώς και για κακοδιαχείριση που επεκτείνεται σε βάθος χρόνου χωρίς περιορισμό! Οπως αναφέρεται, στο βιβλίο κρατήσεων των ασφαλιστικών ταμείων υπάρχουν αλλοιώσεις, σβησίματα και προσθήκες, ενώ, όταν υπάρχουν ανεπίσημες αθεώρητες καταστάσεις από ηλεκτρονικό υπολογιστή, δεν αναγράφεται το παραστατικό πληρωμής για τον κάθε δικαιούχο. Ακόμη επισημαίνεται ότι, όπως κατέθεσαν οι αρμόδιοι, «ο δήμος δεν τηρεί μητρώο προμηθευτών ούτε καρτέλα προμηθευτών». Μάλιστα, περιγράφεται και ο ρόλος του υπαλλήλου ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι πλαστογραφούσε παραστατικά πληρωμής. «Φαίνεται ότι τύγχανε ιδιαίτερης μέριμνας εκ μέρους των ανωτέρων του. Δε διαπιστώθηκε καμία διαμαρτυρία, παρατήρηση από κανέναν σε οποιαδήποτε βαθμίδα εξουσίας, όταν ο διαχειριστής ενταλματοποιούσε κρατήσεις με συνημμένα δικαιολογητικά σε φωτοτυπία με χειρόγραφες σημειώσεις, προσθαφαιρέσεις ποσών, σβησίματα κ.λπ.», σημειώνεται στην έκθεση.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...