ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ
Σε χώρους πρασίνου θα μετατραπούν τα επόμενα χρόνια συνολικά 6 οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί και δεσμευτεί εδώ και χρόνια, όμως παραμένουν αναξιοποίητα, καθώς επί δεκαετίες δεν έχουν απαλλοτριωθεί. Το πράσινο φως άναψε στις αρχές της εβδομάδας από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, που ανακοίνωσε τη δημιουργία πάρκων σε τέσσερις χώρους (δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη) με χρηματοδότηση από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).
Το «πράσινο ταμείο», όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται το ΕΤΕΡΠΣ, που αναμένεται να γεμίσει με χρήματα από την είσπραξη των προστίμων για τους ημιυπαίθριους χώρους, θα χρηματοδοτήσει στη συνέχεια και την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων σε δήμους όλης της χώρας που δεν έχουν απαλλοτριωθεί από τους δήμους.
Για τη Θεσσαλονίκη, η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ προβλέπει την απαλλοτρίωση συνολικά έξι οικοπέδων έκτασης 3,5 στρεμμάτων (με προεκτιμώμενο συνολικό κόστος απαλλοτρίωσης 1,5 εκατ. ευρώ), τα 5 εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή κατά μήκος των τειχών της Ανω Πόλης. Πρόκειται για τα εξής οικόπεδα:
1. Εκταση 1.967,42 τ.μ. επί της οδού Καρακάση, δίπλα στο αθλητικό κέντρο «Γαλαξίας» και σε παιδικό σταθμό.
2. Εκταση 1.153,6 τ.μ. στην πλατεία Ζήδρου στο συνοικισμό Επταπυργίου.
3. Εκταση 139,2 τ.μ. στην πλατεία 12 Αποστόλων.
4. Εκταση 22,9 τ.μ. στην πλατεία 12 Αποστόλων.
5. Εκταση 72,5 τ.μ. με κτίσμα εντός, στην ανατολική πλευρά των τειχών.
6. Εκταση 130 τ.μ. στη διάνοιξη της οδού Ακρίτα στη βόρεια πλευρά των τειχών.
Για την πρώτη περίπτωση (Καρακάση), έχει εκπονηθεί μελέτη σε συνεννόηση με τη ΓΓΑ για τη δημιουργία χώρων αθλητισμού (κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα μπάσκετ και αθλοπαιδιών κ.ά.) και αναψυχής με την αναβάθμιση συνολικά της ευρύτερης περιοχής.
Για την πλατεία Ζήδρου υπάρχουν μελέτες για τη διαμόρφωση της πλατείας. Στην πλατεία των 12 Αποστόλων, η απαλλοτρίωση των δύο μικρών οικοπέδων θα βοηθήσει στην ανάδειξη του βυζαντινού ναού και της περιοχής. Εχουν γίνει τρεις μελέτες, έπειτα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, και προχωρά η σύνταξη της οριστικής μελέτης. Τα άλλα δύο οικόπεδα είναι απαραίτητα για τη διάνοιξη των δρόμων και την ανάπλαση των περιοχών, δίπλα στα κάστρα της Α. Πόλης.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει απόφαση της υπουργού που θα δεσμεύει το ύψος της αποζημίωσης. Στη συνέχεια, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής με την κήρυξη των απαλλοτριώσεων και τον ορισμό της αποζημίωσης.
Οταν εγκριθεί το σχέδιο και η πράξη αναλογιστικής μελέτης, θα γίνει -εφόσον δεν υπάρχει ήδη- διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης και διαμόρφωσης του χώρου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησής του.
Οπως σημείωσε η Αμαλία Κουδούνη, προϊσταμένη του Α' Τμήματος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, η επιλογή των συγκεκριμένων χώρων έγινε με τη σειρά προτεραιότητας που δόθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κατάλογο με τα δεσμευμένα, υπό απαλλοτρίωση, οικόπεδα της Θεσσαλονίκης.
«Το ΕΤΕΡΠΣ είναι ένα ταμείο στο οποίο οι δήμοι κατέβαλαν εισφορές για την απαλλοτρίωση χώρων για κοινόχρηστη και κοινωφελή χρήση. Είναι θετική ανακοίνωση από το υπουργείο ότι εκταμιεύονται χρήματα και περιμένουμε να δούμε να υλοποιείται προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης, κυρίαρχο κριτήριο αποτελεί το γεγονός ότι τα οικόπεδα βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές και υπάρχουν «ώριμες» μελέτες για την αξιοποίησή τους.
Πάντως, από τις υπηρεσίες του δήμου έχουν χαρακτηριστεί ως «επείγοντα» και τα οικόπεδα της Υψηλάντη στη Νέα Ελβετία, για τη δημιουργία χώρου υπερτοπικού πρασίνου, με την ανάπλαση της Ν. Ελβετίας - Κηφισιάς - Αλλατίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!