Ακατάλληλο νερό, επιβαρυμένο από επικίνδυνες ουσίες και θολό, ανεπαρκείς ποσότητες και διαρροές αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα για δεκάδες περιοχές των επτά νομών της κεντρικής Μακεδονίας. Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάζονται να πίνουν νερό με υψηλή θολότητα ή με υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, μαγγανίου ή άλλων στοιχείων.
Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτρο για τη «διανομή και διαχείριση πόσιμου νερού» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2007 - 2013, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Ηδη 14 έργα για το πόσιμο νερό έχουν ενταχθεί και έχει δεσμευτεί συνολικό κονδύλιο περίπου 17 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε οικισμούς με ποιοτικά υποβαθμισμένο νερό ύδρευσης και ποσοτικά περιορισμένο.Χτες η Περιφέρεια ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ άλλων δύο σημαντικών έργων που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή της Νάουσας Ημαθίας και της Τορώνης Χαλκιδικής. Τα έργα εντάχθηκαν με απόφαση της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας, Μαρίας Λιονή, ο οποία τόνισε ότι «τα έργα βελτίωσης του πόσιμου νερού που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ αφορούν σε πολλές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες εμφανίζουν προβλήματα ακαταλληλότητας και ανεπάρκειας των ποσοτήτων. Ηδη έχουν ενταχθεί ακόμη 12 έργα με σημαντικό προϋπολογισμό, που ξεπερνά τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Τα δύο νέα έργα σε Νάουσα και Τορώνη έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2.658.221 ευρώ και πρόκειται να επιλύσουν χρόνια προβλήματα στην υδροδότηση των συγκεκριμένων περιοχών, που αντιμετωπίζουν ζητήματα καταλληλότητας του νερού ύδρευσης των κατοίκων».
Δώδεκα έργα
Σύμφωνα με την κ. Λιονή, «μέχρι σήμερα το ΠΕΠ χρηματοδοτεί γεωτρήσεις στα Γιαννιτσά Πέλλας, αποκατάσταση πηγών και αγωγών μεταφοράς νερού στο Λευκώνα Σερρών, σύστημα παρακολούθησης διαρροών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, σύστημα τηλελέγχου και τηλεχειρισμού στον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, σύστημα ελέγχου διαρροών στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Αποστόλου Παύλου Ημαθίας, εξωτερικό αγωγό ύδρευσης οικισμών της Βέροιας Ημαθίας, σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας και ποσότητας του πόσιμου νερού στα Γιαννιτσά, γεωτρήσεις, αγωγούς και υδατοδεξαμενές στο δήμο Καλλικράτειας Χαλκιδικής, σταθμούς τηλελέγχου και τηλεχειρισμού ύδρευσης στις Σέρρες, σύστημα ελέγχου διαρροών στα δημοτικά διαμερίσματα Μακεδονίδος Ημαθίας, γεωτρήσεις και σύστημα τηλελέγχου στα Μουδανιά Χαλκιδικής και σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου νερού στη Νιγρίτα Σερρών. Για έργα πόσιμου νερού σε όλη την Κεντρική Μακεδονία μέσω του ΕΣΠΑ θα διατεθούν περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ και θεωρούμε πως έτσι θα δώσουμε σημαντικές λύσεις σε ένα πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών, της δημόσιας υγείας και της ανάγκης για προστασία του πόσιμου νερού, που είναι πολύτιμο αγαθό για όλους μας».
40 μέρες ακατάλληλο
Την πρόταση για χρηματοδότηση του έργου «Επέκταση και αναβάθμιση εγκατάστασης επεξεργασίας πόσιμου νερού Νάουσας» κατέθεσε η ΔΕΥΑ Νάουσας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.318.396 ευρώ. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, το πόσιμο νερό της Νάουσας, για περίπου πέντε έως έξι φορές το χρόνο και για πέντε έως επτά ημέρες ανά περίοδο (συνολικά περί τις 30 - 40 ημέρες ετησίως) αναβλύζει από τις πηγές με πολύ υψηλή θολότητα, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο καταλληλότητας του νερού. Με το προτεινόμενο έργο θα εξασφαλιστεί η παροχή κατάλληλου πόσιμου νερού για όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σίδηρος και μαγγάνιο
Την πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου «Κατασκευή συγκροτήματος αποσιδήρωσης – απομαγγανίωσης νερού γεωτρήσεων ύδρευσης δημοτικού διαμερίσματος Συκιάς και δημοτικού διαμερίσματος Σάρτης δήμου Τορώνης Χαλκιδικής» κατέθεσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Χαλκιδικής. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.339.825 ευρώ και έχει εξαιρετική σημασία τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται η τουριστική περιοχή το καλοκαίρι. aggelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!