Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Αστική ανάπλαση 16 εκατ. ευρώ σε Κιλκίς και Βέροια

Δυο έργα αναπλάσεων σε αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ). Πρόκειται για την «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Κιλκίς», προϋπολογισμού 5.609.465 ευρώ και για το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αναβάθμισης Αστικού Τοπίου στη Βέροια», προϋπολογισμού 10.236.267 ευρώ.
Στο δήμο Κιλκίς η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός άξονα κίνησης πεζών κατά μήκος της οδού Βενιζέλου. Ο άξονας αυτός κατ’ αρχάς θα συνδέει τη Μητρόπολη με τις Καπναποθήκες και θα λειτουργεί ενοποιητικά για τα δύο κομμάτια του ελεύθερου χώρου, το δημοτικό κήπο και το δημοτικό πάρκο. Επίσης θα γίνει υπογειοποίηση όλων των εναέριων δικτύων της συγκεκριμένης περιοχής για λόγους αισθητικής.
Ο πεζόδρομος αυτός θα ενταχθεί ως νέο ισχυρό στοιχείο της πόλης, με ιδιαίτερο χαρακτήρα, ανάμεσα στο πάρκο και τον κήπο και θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας κεντρικής περιοχής, η οποία θα οργανώνει τα δύο προϋπάρχοντα κομμάτια σε ένα σύνολο.
Η αρχική ιδέα αποτελεί αφετηρία για το σχεδιασμό και των επιμέρους χώρων με σημείο αναφοράς τον κεντρικό αυτό χώρο και με τρόπο ώστε να διατηρηθούν οι φυγές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους μέσα στο σύνολο.
Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντρικού ελεύθερου δημόσιου χώρου, ο οποίος θα αποτελέσει πραγματικό χώρο αναψυχής για όλους.
Στο δήμο Βέροιας, το έργο αφορά στην ανάπλαση τεσσάρων Πλατειών και πιο συγκεκριμένα του Πάρκου Εληάς, Πλατείας Αγ. Αντωνίου, Πλατείας Κόρακα και Πάρκου στη συμβολή των οδών Ελιάς, Βενιζέλου, Ανοίξεως, Μεγ. Αλεξάνδρου στο τμήμα που ορίζεται από τις οδούς Βενιζέλου και Ανοίξεως, Τρεμπεσίνας και Ανθέων.
Και τα δυο έργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...