ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Σε απέραντη «χωματερή» μετατράπηκε χτες για μία ακόμα φορά η Παραλία της Θεσσαλονίκης. Οποιος έκανε βόλτα δίπλα στη «βιτρίνα» της πόλης, μόνον ντροπή και αηδία ένιωθε για το αποκρουστικό θέαμα που συνέθεταν οι τόνοι σκουπιδιών.
Την ίδια ώρα, ο καθαρισμός των νερών από τα επιφανειακά απορρίμματα, που εκτελούνταν με ευθύνη της γενικής γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, έχει σταματήσει εδώ και περίπου δύο μήνες, ενώ και το πλοιάριο του δήμου Θεσσαλονίκης παρέμενε από την περασμένη Παρασκευή παροπλισμένο.
Το θέαμα χτες ήταν αποκρουστικό, καθώς στην Παλιά και τη Νέα Παραλία επέπλεαν κάθε είδους σκουπίδια, τα οποία κάλυψαν την επιφάνεια της θάλασσας.
Εληξε η σύμβαση
Ο Θερμαϊκός είναι, δυστυχώς, παρατημένος στη μοίρα του. Η σύμβαση με την εταιρία που διαχειριζόταν τα σκάφη για τον καθαρισμό έληξε στις 21 του περασμένου Μαΐου. Παρ' όλα αυτά, ο παλαιός ανάδοχος πραγματοποιούσε καθαρισμούς μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Στο μεταξύ, η διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου της γενικής γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε σε νέο διαγωνισμό, αλλά μέχρι στιγμής ο νέος ανάδοχος δεν έχει πιάσει δουλειά.
Στο διάστημα αυτό, καθαρισμοί πραγματοποιούνται από τον «Ποσειδώνα», το πλοιάριο του δήμου Θεσσαλονίκης, που όμως την περασμένη Παρασκευή υπέστη βλάβη και αναμένεται να πάρει μπρος πάλι σήμερα. Καθαρισμοί, επίσης, πραγματοποιούνται τις Κυριακές (θα ολοκληρωθούν όμως στο τέλος του μήνα), καθώς η Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ανέλαβε το κόστος καθαρισμού του κόλπου. Πρόκειται για ένα κονδύλι της τάξης των 3.000 ευρώ το μήνα. Η ενέργεια της ΕΥΑΘ θα ήταν καλό να συνεχιστεί, ενώ υπάρχουν και άλλες εταιρίες της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσαν να τη μιμηθούν.
Ο δήμος
«Ενα μηχανικό πρόβλημα κράτησε τον "Ποσειδώνα", το ειδικό πλοιάριο καθαρισμού των νερών του δήμου, σε απραξία από την περασμένη Παρασκευή», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαγιαννόπουλος, και προσθέτει: «Ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι ο "Ποσειδώνας" αρκεί για να καθαριστεί το παραλιακό μέτωπο, καθώς απαιτούνται και άλλα πλοιάρια, αλλά και πλωτά φράγματα. Αλλωστε ο "Ποσειδώνας", λόγω του μικρού εκτοπίσματός του, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να καθαρίζει τα νερά σύρριζα στην προκυμαία. Ομως το μικρό εκτόπισμά του είναι και μειονέκτημα, καθώς όταν έχουμε ανέμους πάνω από 4 μποφόρ δεν μπορεί να πλεύσει».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι την ευθύνη για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού τον έχει η γενική γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης, ενώ ο δήμος δρα υποστηρικτικά, εκφράζοντας την αγωνία του για το Θερμαϊκό.
Η γενική γραμματεία
Απλήρωτος παραμένει ο προηγούμενος ανάδοχος που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των νερών, μολονότι η ετήσια σύμβασή του έχει λήξει εδώ και τρεις μήνες, ενώ ο νέος δεν έχει αναλάβει ακόμα υπηρεσία. Σύμφωνα με πηγές της γενικής γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, εντός των ημερών θα γίνει η εγκατάσταση του νέου αναδόχου.
«Η καθυστέρηση που υπάρχει οφείλεται στο ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε υπογράψει σύμβαση χωρίς να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Ετσι εμείς έπρεπε να βρούμε τα διπλάσια χρήματα, και για πέρσι και για φέτος, δηλαδή συνολικά 240.000 ευρώ», αναφέρουν κύκλοι της γενικής γραμματείας.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το πλοιάριο θα καθαρίζει το Θερμαϊκό τρεις μέρες την εβδομάδα, ενώ βάσει της σύμβασης στις τουριστικές περιόδους ή όταν καταγράφονται περιστατικά έντονης ρύπανσης ο καθαρισμός των νερών θα είναι καθημερινός.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ