Περισσότερα από 19 εκατ. ευρώ διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013) για τρία έργα εκπαίδευσης στο ΑΠΘ και στο νομό Πέλλας. Οπως ανακοίνωσε χτες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ θα χρηματοδοτηθεί για τον εργαστηριακό ερευνητικό εξοπλισμό μιας σειράς σχολών με περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ, ενώ Αριδαία και Γιαννιτσά αποκτούν νέα δημοτικά σχολεία.
Η γενική γραμματέας της Περιφέρειας, Μαρία Λιονή, υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 19.114.790 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Οπως τόνισε η κ. Λιονή, «όσοι διαθέτουν ώριμες μελέτες, που είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να τις υποβάλουν προκειμένου στο πλαίσιο της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κτιριακό απόθεμα, ικανό να καλύψει τις ανάγκες της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης».
ΑΠΘ
Το έργο «Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού βασικής έρευνας ΑΠΘ» έχει προϋπολογισμό 13.164.790 ευρώ. Θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού βασικής έρευνας για τα εξής τμήματα: Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Βιολογίας, Γενικό, Γεωλογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Σερρών, Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Θεάτρου, Ιατρικής, Κινηματογράφου, Κτηνιατρικής, Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μουσικών Σπουδών, Οδοντιατρικής, Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Πολιτικών Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Ψυχολογίας.
Αριδαία - Γιαννιτσά
Οι χρηματοδοτήσεις στο νομό Πέλλας αφορούν την ανέγερση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας, με προϋπολογισμό 2.950.000 ευρώ, και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.
Η κ. Λιονή υπογράμμισε πως «η ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και για ολόκληρη τη χώρα, ενώ αποτελεί δείκτη κοινωνικής προόδου και ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και τα τρία έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».