Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Αλλάζει όψη το κέντρο της Καλαμαριάς


Αλλάζει όψη το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς. Ο πεζόδρομος της Κομνηνών και η κεντρική οδός Μεταμορφώσεως θα τύχουν γενναίας ανάπλασης, καθώς η σχετική μελέτη του δήμου εγκρίθηκε από τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ) με 4,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δήμο Καλαμαριάς, «το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα και οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2011». Η εικόνα τόσο του πεζόδρομου όσο και της Μεταμορφώσεως δεν είναι σήμερα η επιθυμητή. Η εμπορικότητα των δρόμων, παρότι κεντρικοί, έχει πέσει σημαντικά, καθώς η Μεταμορφώσεως, που ουσιαστικά αποτελεί και διέξοδο για την Κομνηνών, είναι μονίμως μποτιλιαρισμένη, δεχόμενη πολύ μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους, ενώ και η κίνηση των πεζών γίνεται με δυσκολία.

«Το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς με το συγκεκριμένο έργο αποκτά υπεραξία, καθώς δημιουργούνται νέες συνθήκες τόσο για τον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές, όσο και για τον τοπικό δήμο και τους συναλλασσόμενους με αυτόν πολίτες. Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης ο δημόσιος χώρος θα αλλάξει όψη, όπως άλλωστε και οι κυκλοφοριακές συνθήκες, που πιστεύουμε πως θα βελτιωθούν. Μονοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι και σημαντικές υποδομές για τα άτομα με αναπηρίες αναμένεται να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο ελκυστικό και εξυπηρετικό άξονα, όπου οι χρήσεις (διοίκηση, εμπόριο, αναψυχή) θα είναι πιο ελκυστικές για τους πολίτες», τόνισε η κ. Λιονή.

Οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με το δήμο, θα αφορούν την ανακαίνιση της Κομνηνών από το ύψος της Ιωάννη Πασαλίδη μέχρι τη Μεταμορφώσεως και τη συνολική ανάπλαση του κεντρικού δρόμου του δήμου. «Στόχος του έργου είναι να αναβαθμιστεί συνολικά ο αστικός υπαίθριος χώρος, ο οποίος παράλληλα προβλέπει και τη λειτουργική και μορφολογική ενοποίηση τόσο με την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, όσο και με τη Μεταμορφώσεως», επισημαίνει ο δήμος.

Κομνηνών

Ο πεζόδρομος της Κομνηνών συγκεντρώνει μεγάλη εμπορική κίνηση και είναι σε άμεση επαφή με την κεντρική πλατεία του δήμου και με τον υπόγειο δημοτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Θα αποκτήσει νέα μορφή δαπέδων, δενδροφυτεύσεις, καθιστικά και μόνιμη ρύθμιση των χώρων τραπεζοκαθισμάτων. Προβλέπεται οριοθέτηση του χώρου κίνησης των πεζών και δημιουργούνται σε κομβικά σημεία κοινόχρηστοι χώροι στάσης και ανάπαυσης. Προβλέπεται, επίσης, βελτίωση των υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στον κοινόχρηστο χώρο, βελτίωση των δικτύων αποχέτευσης και φωτισμού και σύνδεση της οδού με τον υπόγειο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ και την πλατεία.

Μεταμορφώσεως

Η Μεταμορφώσεως θα μετατραπεί σε μονόδρομο, καθώς το ένα ρεύμα κυκλοφορίας θα πεζοδρομηθεί και θα φυτευθεί και στο δεύτερο θα γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου. Προβλέπεται κατάργηση των θέσεων στάθμευσης, διεύρυνση του κοινόχρηστου χώρου κίνησης πεζών και ανάπτυξης πρασίνου με τη δημιουργία οργανωμένου χώρου αναψυχής και αστικού πρασίνου, δημιουργία ποδηλατοδρόμου και χώρων στάσης και ανάπαυσης, βελτίωση των υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στον κοινόχρηστο χώρο.

«Με την απομάκρυνση των αυτοκινήτων, την ενίσχυση των μαζικών φυτεύσεων και την αύξηση του γραμμικού πρασίνου, ο δρόμος φιλοδοξεί να μετατραπεί σε όαση πρασίνου μέσα στην καρδιά της εμπορικής δραστηριότητας», σημειώνει ο δήμος.

Στόχος

Πέρα από τα σημαντικά κυκλοφοριακά οφέλη (μείωση κίνησης και στάθμευσης οχημάτων), η μελέτη στοχεύει στην ενίσχυση των χώρων πρασίνου, την ενίσχυση της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας με την προσέλκυση νέων πληθυσμιακών ομάδων από κατοίκους άλλων περιοχών, την ενθάρρυνση χρησιμοποίησης ήπιων μέσων μεταφοράς με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και εν γένει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και των χρηστών του κέντρου της Καλαμαριάς, με την τόνωση του ρόλου του τοπικού κέντρου ώστε να γίνει ελκυστικό και ανταγωνιστικό των μεγάλων υπερτοπικών εμπορικών κέντρων. aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...