Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Λάθη-φωτιά για την Πυροσβεστική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ
Τραγικό θάνατο μέσα στο διαμέρισμά τους, στη Θεσσαλονίκη, βρήκαν δύο ηλικιωμένοι, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή «αβοήθητοι» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία αποδίδει την καθυστερημένη επέμβασή της σε λάθος πληροφορία που έφτασε στο κέντρο. Περίοικοι των δύο θυμάτων καταγγέλλουν ότι οι δύο ηλικιωμένοι καλούσαν σε βοήθεια για αρκετή ώρα από το μπαλκόνι τους, την ίδια στιγμή που η Πυροσβεστική είχε στείλει στο σημείο... λάθος κλιμακοφόρο όχημα.
Ο 80χρονος άνδρας και η 78χρονη αδερφή του, αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας, διέμεναν μόνοι τους στο ρετιρέ πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Κ. Καραμανλή 122. Χτες το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε φωτιά στην κουζίνα του σπιτιού τους, η οποία άρχισε να επεκτείνεται στους υπόλοιπους χώρους του διαμερίσματος. Αρχικά, οι δύο ηλικιωμένοι επιχείρησαν να σβήσουν τη φωτιά μόνοι τους, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο μπαλκόνι του σπιτιού, το οποίο βρίσκεται στον 7ο όροφο της οικοδομής. Ο ηλικιωμένος προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά μ' ένα λάστιχο, ενώ λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν στο σημείο οι πρώτες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, το κλιμακοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασε στο σημείο δεν είχε τη δυνατότητα να προσεγγίσει το διαμέρισμα και να απεγκλωβίσει τους δύο ηλικιωμένους. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής υποστηρίζουν ότι η ενημέρωση που είχαν ήταν ότι «η φωτιά είχε ξεσπάσει σε διαμέρισμα του 6ου ορόφου». «Στείλαμε το μικρό κλιμακοφόρο όχημα, το οποίο είναι και πιο ευέλικτο και μπορεί να επιχειρήσει σε ύψος έως 20 μέτρα. Οταν διαπιστώθηκε ότι η φωτιά ήταν στον 7ο όροφο, ειδοποιήθηκε το μεγάλο κλιμακοφόρο όχημα, το οποίο φτάνει σε ύψος έως 25 μέτρα», δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Πασχάλης Μαυρομμάτης.
Οργή περιοίκων
Ο λανθασμένος -όπως αποδείχτηκε- επιχειρησιακός σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξόργισε τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έβλεπαν τους δύο ηλικιωμένους απεγνωσμένα να καλούν σε βοήθεια. «Δεν είναι δυνατόν σε τόσο μικρή απόσταση από το σταθμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην οδό Μαρτίου, δύο άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι», ανέφερε περίοικος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, τα πρώτα οχήματα της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στην οδό Κ. Καραμανλή 125, σημείο το οποίο βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από το διαμέρισμα που είχε τυλιχτεί στις φλόγες.
Οι περίοικοι έντρομοι έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν τους δύο ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο μπαλκόνι του διαμερίσματος και τους πυροσβέστες ανήμπορους να τους βοηθήσουν. Οταν η φωτιά έφτασε σε μία πέργκολα που βρισκόταν στο μπαλκόνι και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην τέντα, ήταν ήδη αργά. Οι δύο άνθρωποι βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον σχεδόν αγκαλιασμένοι. Ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας ανέφερε ότι ο θάνατος των δύο ηλικιωμένων προκλήθηκε από τα εκτεταμένα εγκαύματα που υπέστησαν σε συνδυασμό με τις αναθυμιάσεις από τη φωτιά.
Η οργή του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο ξέσπασε όταν οι πυροσβέστες άρχισαν να «ξεδιπλώνουν» το μεγάλο κλιμακοφόρο όχημα. «Οι άνθρωποι τώρα κάηκαν. Τι κάνατε τόση ώρα;», φώναζαν οι περίοικοι προς τους πυροσβέστες. Από την πλευρά τους, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι ακόμη και να είχε φτάσει πρώτο το μεγάλο κλιμακοφόρο όχημα, οι δύο άνθρωποι δε θα είχαν σωθεί. «Η τέντα είχε ήδη πέσει. Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα», ανέφερε αξιωματικός της Υπηρεσίας. Το κέντρο της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε από ενοίκους απέναντι πολυκατοικίας. «Εκτιμώ ότι τη στιγμή που φτάσαμε η φωτιά έκαιγε τουλάχιστον 20 λεπτά. Εάν είχαμε ειδοποιηθεί νωρίτερα, ίσως να μην είχαν αυτήν την εξέλιξη», ανέφερε αξιωματικός.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...