Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Τέσσερις περιοχές «χάνουν» τις ακτές τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΩΤΗΣ ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μηχανιώνα, Κασσάνδρα, Σιθωνία και Καβάλα απειλούνται από τη διάβρωση που «τρώει» τις ακτές. Χρόνο με το χρόνο η Βόρεια Ελλάδα χάνει τις παραλίες της και οι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει μέτρα προκειμένου να αντιστραφεί το φαινόμενο, πριν να είναι πολύ αργά.
Η θάλασσα «τρώει» τις ακτές στη Μηχανιώνα, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Η παραλία, που βρίσκεται υπό άμεσο κίνδυνο, οριοθετείται μεταξύ Αγγελοχωρίου και Νέας Μηχανιώνας και συνορεύει με την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού.
Οπως εξηγεί ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, το πρόβλημα έκανε την εμφάνισή του μετά την κατασκευή του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας, στα μέσα της δεκαετίας του '80. «Από το 2003 θέσαμε εγγράφως το ζήτημα της διάβρωσης υπόψη της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Μέχρι και σήμερα κανείς δεν ανταποκρίθηκε ώστε να γίνει κάποια μελέτη για να δούμε πώς μπορεί να επιλυθεί. Η αλήθεια είναι ότι οι σχετικές μελέτες είναι πανάκριβες. Ωστόσο, στην περιοχή υπάρχουν σπίτια, τα οποία καθημερινά χάνουν τμήμα της αυλής τους», σημειώνει.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η διοίκηση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού έχει τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες, ενημερώνοντας ότι στη συγκεκριμένη παραλία (η οποία, ωστόσο, δεν είναι πολυσύχναστη) υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. «Στο ίδιο πλαίσιο κινηθήκαμε και εμείς, σε μια προσπάθεια να προστατέψουμε τους λουομένους», τονίζει ο κ. Μαυρομάτης.
Στη Χαλκιδική
«Η Χαλκιδική χρόνο με το χρόνο χάνει τις παραλίες της», επισημαίνει ο νομάρχης Χαλκιδικής, Αστέριος Ζωγράφος, αναφέροντας ότι πρόβλημα έχει όλη η Κασσάνδρα από την αριστερή πλευρά της Ποτίδαιας και μετά, αλλά και η Σιθωνία, από τη δεξιά πλευρά της Νικήτης και μετά. «Πρόκειται για γεωλογικά ζητήματα, τα οποία επειδή αφορούν τον αιγιαλό και τις παραλίες, δηλαδή τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, πρέπει να απασχολήσουν την Πολιτεία στην οποία τα έχουμε θέσει», σημειώνει ο κ. Ζωγράφος.
Το πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με το νομάρχη Χαλκιδικής, είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ Ποτίδαιας και Φώκαιας. Εξάλλου, πολυτελές ξενοδοχείο στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, που βρίσκεται μεταξύ Μεταμόρφωσης και Νικήτης, το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα διάβρωσης στην παραλία, όπου συνορεύει, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια προχώρησε σε πασσαλοπήξεις.
Στην Καβάλα
Πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζει και η Καβάλα, όπου τα φαινόμενα περιορισμού της αμμουδιάς στις ακτές του νομού άρχισαν να γίνονται εμφανή από το 2005, μετά τη μεγάλη καταιγίδα που σημειώθηκε στην περιοχή. Από τότε η διάβρωση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι τοπικοί φορείς να ανησυχούν.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως οι ακτές της Καλαμίτσας και της Ραψάνης εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. «Το πρόβλημα έγινε πιο έντονο λόγω των έργων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κατά μήκος της ακτογραμμής στις δύο περιοχές για την κατασκευή δρόμων, κατοικιών και καταστημάτων. Τα ρέματα έχουν κλείσει και δεν υπάρχει φυσική εναπόθεση άμμου απ' αυτά», τόνισε ο δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτσής. Ο δήμος αποφάσισε να προχωρήσει στη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ώστε να μελετηθεί το φαινόμενο και να προταθούν λύσεις.
Οι γεωλόγοι
«Αυτήν τη στιγμή παρατηρείται διάβρωση σε όλες τις παραλίες του Αιγαίου», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βουβαλίδης. Ωστόσο, ο κ. Βουβαλίδης εξηγεί ότι η διάβρωση δεν οφείλεται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από την τήξη των πάγων, αλλά στο φαινόμενο ταλάντωσης της λεκάνης της Μεσογείου. Ετσι, η στάθμη της θάλασσας έχει ανεβεί στο Αιγαίο, αλλά έχει κατεβεί στη Σικελία.
«Το φαινόμενο της διάβρωσης δεν είναι καινούργιο, απλώς τώρα έχουμε τη δυνατότητα να το μετρήσουμε και να το μελετήσουμε, χάρη στους δορυφόρους. Ετσι, κάποιες φορές έχουμε προσχώσεις στις ακτές, από υλικά τα οποία προέρχονται από χειμάρρους ή από την ίδια τη θάλασσα, ενώ άλλες φορές έχουμε διαβρώσεις», σημειώνει ο καθηγητής.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στο παρελθόν η μεταβολή της ακτογραμμής δεν ήταν αντιληπτή επειδή δεν υπήρχαν χρήσεις γης στις παραλίες, αλλά οι άνθρωποι δραστηριοποιούνταν στην ενδοχώρα. «Σήμερα, που η βαριά βιομηχανία μας, ο τουρισμός, βρίσκεται στην ακτογραμμή, είναι προφανές ότι τέτοιου είδους φαινόμενα γίνονται αντιληπτά», λέει ο κ. Βουβαλίδης.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τα τελευταία 10.000 χρόνια η στάθμη της θάλασσας έχει ανεβεί κατά 120 μέτρα. «Αυτό δε σημαίνει ότι στα επόμενα 10.000 χρόνια θα ανεβεί άλλο τόσο. Την τελευταία χιλιετία ανέβηκε μόνον κατά περίπου ένα μέτρο», επισημαίνει ο καθηγητής.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των ακτογραμμών. «Ενα κράτος, το οποίο εκμεταλλεύεται ή θέλει να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό το τουριστικό κομμάτι της παράκτιας ζώνης του, θα πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα», λέει με νόημα.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...