Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Μουσική και εικαστικά δίπλα στο κύμα

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΛΑΜΕ

Με πλήθος εκδηλώσεων, παρά την οικονομική κρίση, σηματοδοτεί το πέρασμά του στην τρίτη δεκαετία ζωής του το δημοφιλές φεστιβάλ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς. Με δεκαπέντε συναυλίες αλλά και πλήθος εικαστικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν από τις 30 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, στο Κυβερνείο αλλά και στη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, το «Παρά θίν’ αλός» αναμένεται να σημάνει το πέρασμα από την καλοκαιρινή ραστώνη στη φθινοπωρινή ρουτίνα.
Στη σκιά της κρίσης
Περικοπές της τάξης του 20% έγιναν στο φετινό «Παρά θίν’ αλός», σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, χωρίς όμως να θιγεί -κατά την άποψη των διοργανωτών- η ποιότητα του φεστιβάλ. «Θα μπορούσαμε με ευκολία να προσκαλέσουμε δύο μεγάλα «εμπορικά ονόματα» αλλά σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε να αλλοιώσουμε το πνεύμα του ''Παρά θίν’ αλός''», τόνισε ο κ. Μπακογλίδης. Απεναντίας, θα δοθεί προτεραιότητα στους δημιουργούς που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, ανεξαρτήτως πεδίου. Και φέτος θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά ο θεματικός κύκλος «Ανοιχτά παράθυρα: Καλλιτεχνικές συναντήσεις Σταύρος Κουγιουμτζής», με δημιουργίες παλαιών και νέων καλλιτεχνών, και το εικαστικό φεστιβάλ «Πεδίο δράσης Κόδρα», το οποίο, ύστερα από μία περίοδο ανασυγκρότησης, επιστρέφει δυναμικά, σύμφωνα με την επιμελήτρια τέχνης Μαρία Κενανίδου, με εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, στο Κυβερνείο και στο «Remezzo».
Εδώ είναι του Ρασούλη…
Μια συναυλία αφιερωμένη στον Μανώλη Ρασούλη, με τη συμμετοχή δεκαεπτά ερμηνευτών της πόλης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στο Κυβερνείο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Παρά θίν’ αλός».
Οι καλλιτέχνες Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Θωμάς Κοροβίνης, Ανδρέας Καρακότας θα δώσουν το «παρών», ερμηνεύοντας τραγούδια από το σύνολο του έργου του δημιουργού. «Συγκίνηση μεν, συνείδηση δε», είναι ο τίτλος της συναυλίας που επέλεξε να δώσει ο Μανώλης Ρασούλης. Οπως δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς, συνθέτης Γιώργος Καζαντζής, «τον επέλεξε για να δώσει το συγκινησιακό στοιχείο των 65 χρόνων του που κλείνει, αλλά και των 45 χρόνων προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι. Δηλώνει πως παραμένει μάχιμος και απτόητος πάντα στις επάλξεις, αλλά και διευκρινίζει με το δικό του μοναδικό τρόπο ότι το 2010 μπορεί να είναι έτος συνταξιούχο αλλά όχι… συνταξιούχου. Υπόσχεται, μάλιστα, δεδομένης της κακής ψυχολογίας λόγω ΔΝΤ, να κάνει το παν για να αλλάξει την ψυχολογία του κόσμου, έστω για μία βραδιά». ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...