Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

160 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης


Ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης εκπονεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με στόχο να γίνουν ενιαίες παρεμβάσεις και να υπάρξει η απαιτούμενη προστασία από τις πλημμύρες. Τα κονδύλια που συνολικά διατίθενται ανέρχονται σε 160 εκατομμύρια ευρώ και όπως επισήμανε χτες ο υφυπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης, στόχος είναι να ολοκληρώνονται μελέτες και έργα που έχουν χαρακτηριστεί αναγκαία για την αντιπλημμυρική θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος και της ευρύτερης περιοχής.
«Από το Δεκέμβριο του 2003 εγκρίθηκε ένα γενικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης όμβριων υδάτων της μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, ένα μικρό μέρος των όσων προβλέπονταν υλοποιήθηκε και ενώ από το Δεκέμβριο του 2004 μέχρι το τέλος του 2010 προβλεπόταν απορρόφηση ποσού πάνω από 61 εκατ. ευρώ, διατέθηκαν μόνο 8,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και σήμερα. Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν κυρίως για τη διευθέτηση και τον καθαρισμό ρεμάτων στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.
Ο υφυπουργός απέδωσε τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία και τις καθυστερήσεις τόσο στην έλλειψη κονδυλίων όσο και στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων από τους πολλούς εμπλεκόμενους φορείς.
Το νέο master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης θα είναι ολοκληρωμένο στην επόμενη πενταετία έως επταετία.
Σε ό,τι αφορά τα έργα που είναι σε εξέλιξη σήμερα, ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε τις διευθετήσεις ρεμάτων στους δήμους Θερμαϊκού και Πολίχνης, συνολικού προϋπολογισμού 7,3 εκατ. ευρώ (ολοκληρώνονται στις αρχές του 2011). Μελέτες σε εξέλιξη είναι για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων του δήμου Καλαμαριάς (576.000 ευρώ), τη διευθέτηση ρεμάτων του δήμου Θερμαϊκού (462.000 ευρώ), τη διευθέτηση και οριοθέτηση ρεμάτων της περιοχής Ωραιοκάστρου και την κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων υδάτων (668.000 ευρώ), τα αντιπλημμυρικά έργα της ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς (597.000 ευρώ) και τη διευθέτηση και οριοθέτηση ρεμάτων στους δήμους Πεύκων και Πολίχνης (450.000 ευρώ). «Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2011 θα έχουμε θετικές εξελίξεις για τη δημοπράτηση της κατασκευής αυτών των έργων», δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης.
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση δύο μελετών που αφορούν τη διευθέτηση - οριοθέτηση ρεμάτων στους δήμους Ευκαρπίας, Τριανδρίας και Πυλαίας και τη διευθέτηση - οριοθέτηση ρεμάτων στα Διαβατά.
Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε πως ώς το τέλος του 2010 θα διατεθούν 2,5 εκατ. ευρώ για έργα σε εξέλιξη από το master plan του 2003, ενώ έργα συνολικά 8 εκατ. ευρώ θα αφορούν αυτό το σχέδιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση δυο έργων 59 εκατ. ευρώ (δεύτερος κλάδος κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού), το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει χρηματοδότηση έργων 60 εκατ. ευρώ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ άλλα 20 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 20 από το σύνολο των 160 εκατ. ευρώ θα είναι χρηματοδοτήσεις για καθαρισμούς φρεατίων και ρεμάτων και ολοκληρώσεις μελετών.
Στο ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013 είναι ήδη προς ένταξη και υλοποίηση τέσσερα έργα: Περιφερειακή Τάφρος, διευθέτηση ρέματος Σταγειρίτη από Γρ. Λαμπράκη μέχρι περιφερειακή τάφρο, διευθέτηση ρεμάτων δήμου Θέρμης και χειμάρρου Ανθεμούντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...