Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

«Ρομαντζάδα» με... φυσικά εφέ

Tης Κικής Μουστακίδου

Για χάρη της έχουν γραφτεί μερικοί από τους ωραιότερους στίχους. Στη θέα της έχουν δοθεί αιώνιοι όρκοι και υποσχέσεις. Την Πανσέληνο της 24ης Αυγούστου περιμένουν χιλιάδες ερωτευμένοι και μη ανά την Ελλάδα, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν σε 90 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Λίγες μέρες πριν το φετινό καλοκαίρι παραδώσει έστω και τυπικά την σκυτάλη, η μεγαλύτερη Πανσέληνος του χρόνου αναμένεται να κρεμαστεί στον ουρανό, παρατείνοντας την χαλαρή διάθεση των διακοπών. Την Τρίτη 24 Αυγούστου, όσοι έχουν συνδέσει το ολόγιομο φεγγάρι με έντονες στιγμές και πλημμύρα συναισθημάτων, έχουν κάθε λόγο να σηκώσουν το βλέμμα τους προς τα πάνω.
Φέτος, ενενήντα αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και να καλωσορίσουν τις ρομαντικές ψυχές στις εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Αυγούστου. Από τις επτά το απόγευμα μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί και η είσοδος θα είναι ελεύθερη, σε ένα θεσμό που εγκαινίασε το Υπουργείο Πολιτισμού το 1996.


Στη Θεσσαλονίκη
Τρεις είναι οι βασικοί χώροι της πόλης που είπαν το ναι στο φετινό κάλεσμα του Υπουργείου και συγκαταλέγονται ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο των ενενήντα ιστορικών σημείων. Στο Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς, το συγκρότημα «Τρία συν ένα» θα συντροφεύσει με τις μουσικές του όσους Θεσσαλονικείς επιλέξουν να απολαύσουν από εκεί τη θέα του φεγγαριού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο θα προσφέρει τζαζ ήχους στους επισκέπτες του την συγκεκριμένη βραδιά ενώ στο Φρούριο Επταπυργίου, το συγκρότημα «Ρεμπετάλικα» πρόκειται να εμφανιστεί ζωντανά.
Σε ότι αφορά υπόλοιπα δρώμενα, οι δήμοι Θέρμης και Καλαμαριάς ετοιμάζουν επίσης δύο ξεχωριστές βραδιές. Στο Φράγμα της Θέρμης, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα συναντήσει το κοινό του την νύχτα της 24ης Αυγούστου, σε μια συναυλία υπό το φως του φεγγαριού. Η μουσική βραδιά ξεκινά στις 21.30 ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στην Καλαμαριά, τα μέλη του δημοτικού κολυμβητηρίου της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια νυχτερινή βουτιά με φόντο τη φεγγαρόφωτη πισίνα. Χωρίς προβολείς, μονάχα με φωσφορικά φωτάκια τοποθετημένα στο βυθό, οι δεινοί κολυμβητές θα βρεθούν στο νερό κάτω από την Πανσέληνο, ενώ και μη μέλη του κολυμβητηρίου μπορούν να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις και να καθίσουν περιμετρικά της πισίνας.
INFO
Εάν είστε από τους τυχερούς που θα βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης αλλά εντός Μακεδονίας στα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα στην Πανσέληνο της 24ης Αυγούστου, οι ανοιχτοί χώροι θα είναι οι εξής: Πύργος Ουρανούπολης, Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας, Αρχαιολογικός χώρος Εδεσσας, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Αιγές – Στέγαστρο Βασιλικών Τάφων, Ελληνιστική πόλη Φλώρινας, Αρχαιολογικό Μουσείο Αργους Ορεστικού, Λιμναίος οικισμός Δισπηλιού, Αγιος Γερμανός Πρεσπών, Αρχαία πόλη Αιανής, Κοζάνη, Αρχαιολογικός χώρος Δίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...