Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Εκδήλωση δικηγόρων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική

Την αντίθεσή τους στην επένδυση για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, εξέφρασαν δικηγόροι, επιστήμονες και εκπρόσωποι κατοίκων από τη Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα «Δικηγόροι Θεσσαλονίκης ενάντια στους χρυσοθήρες».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που είχε ως θέμα: «Καταπολεμώντας τις «Σκουριές» μιας εξόρυξης που δε θα γίνει ποτέ! (Οι περιβαλλοντο-κτόνες και δικαιο-κτόνες διαστάσεις μιας ληστρικής επένδυσης στη Β.Α. Χαλκιδική )», ήταν ο καθηγητής Εδαφολογίας, της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος κατήγγειλε ότι από την αποψίλωση του δάσους και τα τεράστια έργα διαμόρφωσης, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Βόρεια Χαλκιδική, έχει ήδη προκληθεί ολοσχερής μεταβολή του τοπίου, σε μια περιοχή όπου η δασοκάλυψη ξεπερνά το 90%.


«Η επιφανειακή εξόρυξη θα γίνει με χρήση εκρηκτικών (4 έως 6 τόνοι ανά εικοσιτετράωρο, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση χιλιάδων τόνων σκόνης, η ρύπανση των εδαφών, με βαρέα μέταλλα θα προκαλέσει τεράστια ρύπανση, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την επένδυση, είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν οριστικά από άλλες δραστηριότητες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Μέλη της ομάδας δικηγόρων που μίλησαν στην εκδήλωση, ισχυρίστηκαν ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο εργοτάξιο της εταιρίας που πραγματοποιεί την επένδυση, αποδίδονται σε κατοίκους της περιοχής, που αντιδρούν στην εξόρυξη, ανυπόστατες κατηγορίες, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, υποστήριξε ότι η εταιρία, μέσω χορηγιών, κυρίως σε αθλητικά σωματεία, προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να «νομιμοποιήσει την επένδυση».

Στην εκδήλωση μίλησαν και εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής, ενώ παρευρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση.

 agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...