Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σύλληψη 30χρονου για απάτη φθηνών ταξιδιών μέσω facebook

Εξιχνιάστηκαν, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 38 απάτες, που αφορούσαν στην διοργάνωση και πραγματοποίηση υποτιθέμενων δελεαστικών ταξιδιωτικών «πακέτων», τα οποία διαφημίζονταν μέσω διαδικτύου.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη προχθές (28.06.2013), στην Θεσσαλονίκη, 30χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη με υπολογιστή, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για απόπειρα απάτης.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από διάφορους Φορείς και χρήστες του διαδικτύου, που είχαν πραγματοποιήσει αγορά «πακέτων» διακοπών που διαφημίζονταν κυρίως μέσω του Facebook, χωρίς αυτά να πραγματοποιηθούν ποτέ.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής και ψηφιακής έρευνας, διάρκειας δύο (2) μηνών, που ακολούθησε, ταυτοποιήθηκε ο συλληφθείς ως διαχειριστής επίμαχων προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και διοργανωτής των υποτιθέμενων ταξιδιωτικών πακέτων.

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi), ο συλληφθείς κατάφερε στο χρονικό διάστημα από 10-09-2012 έως και 19-06-2013 να αποσπάσει, από τουλάχιστον 38 πολίτες, συνολικό χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο τρόπος δράσης του 30χρονου, συνίσταται στη δημιουργία εικονικών προφίλ Τουριστικών Γραφείων στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, μέσα από τα οποία διαφήμιζε ταξίδια προς διάφορους προορισμούς στο εξωτερικό (Παρίσι, Λονδίνο, Ντουμπάι κ.λπ.) και φθηνά «πακέτα» διακοπών.

Στη συνέχεια εισέπραττε από πολίτες χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για την πραγματοποίηση των ταξιδιών, έπειτα, όμως, διέκοπτε κάθε επικοινωνία με τους πελάτες και τα ταξίδια δεν πραγματοποιούνταν ποτέ.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι ο συλληφθείς την 27-06-2013 ανάρτησε προσφορά σε εικονικό προφίλ στο Facebook. Κατόπιν αυτού, προχθές (28-06-2013), κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
· δύο (2) κινητά τηλέφωνα με ισάριθμες κάρτες SIM, εκ των οποίων το ένα (1) χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση μιας από τις απάτες που εξιχνιάστηκαν.
· δύο (2) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι
· δύο (2) κινητές συσκευές αφής (tablet).

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε όμοιες πράξεις, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της απάτης.

Με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους χρήστες του διαδικτύου:
· Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης, να απευθυνθούν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 210 6476464 ή της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ccu@cybercrimeunit.gov.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...