Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

“Λωρίδα των Σκουριών: Θυμίζει Λατινική Αμερική...”



Η Rebecca Harms, συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, στη Λ. “Θυμίζει Λατινική Αμερική”, ήταν το σχόλιο της Rebecca Harms όταν ένα τζιπάκι των ΟΠΚΕ μας σταμάτησε πάνω στο δημόσιο δασικό δρόμο Μετόχι Χιλανδαρίου-Σκουριές και μας απαγόρευσε να συνεχίσουμε. Αιτιολογία; Καμία. “Αυτές τις διαταγές έχω”. Τελικά μας επετράπη να συνεχίσουμε (με συνοδεία δυο τζιπ) όταν είπαμε ότι έχουμε μαζί μας δυο Ευρωβουλευτές. Η κα Harms κατέγραψε (και σχολίασε) το γεγονός ότι οι απλοί πολίτες αυτού του τόπου ΔΕΝ μπορούν να περάσουν.

Λίγο παραπάνω ένα νέο σκηνικό: Στο σημείο όπου υπήρχε η παράνομη μπάρα ελέγχου της κυκλοφορίας, πριν από το ανοιχτό όρυγμα, τώρα υπήρχαν δυο σειρές κοφτερά συρματοπλέγματα, κάθετα στο δρόμο. Πίσω από τα συρματοπλέγματα, ιδιωτική ασφάλεια και Ελληνική Αστυνομία μαζί. “Πολύ ενδιαφέρουσα αυτη η συνεργασία κρατικής αστυνομίας και ιδιωτικής ασφάλειας”, ήταν το νέο καυστικό σχόλιο της Rebecca Harms. Ο επικεφαλής σεκιουριτάς εμφάνισε ένα έγγραφο του Δασάρχη Αρναίας σύμφωνα με το οποίο “ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του παρακαμπτήριου δρόμου και μπορεί να δοθεί σε χρήση”. Έτσι υποχρεωθήκαμε να ακολουθήσουμε τον παρακαμπτήριο και δεν περάσαμε μπροστά από το (μελλοντικό) ανοιχτό όρυγμα και τα παράνομα κοντέινερς-γραφεία της εταιρείας.

Η εταιρεία λοιπόν η οποία για πάνω από ένα χρόνο παρανομούσε συνειδητά, κλείνοντας το δρόμο στους πολίτες και παραβιάζοντας θρασύτατα ακόμα και δικαστικές αποφάσεις, έχει τώρα ένα χαρτί του Δασάρχη που της δίνει το δικαίωμα να διακόψει την κυκλοφορία σε αυτό το κομμάτι του δρόμου… Μικρή λεπτομέρεια: ο κ. Δασάρχης το είχε υπογράψει μόλις την προηγούμενη μέρα! Η νομιμότητα του εγγράφου φυσικά θα ελεγχθεί.

Αυτά συνέβησαν κατά την επίσκεψη των δυο πράσινων Ευρωβουλευτών, της Rebecca Harms και του Νίκου Χρυσόγελου στην περιοχή των μεταλλείων της Χαλκιδικής, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013. Για μια αναλυτική αναφορά των συναντήσεων και επαφών των δυο Ευρωβουλευτών, δείτε εδώ.

Για εμάς, το βασικό ήταν να τους δείξουμε τον τόπο μας και το πανέμορφο βουνό μας που επιδιώκει να ξεκοιλιάσει η Ελληνικός Χρυσός. Έτσι ακολουθήσαμε τη μαγευτική διαδρομή που οδηγεί από το μετόχι τη Ι.Μ. Χιλανδαρίου επάνω στον Κάκαβο, μέσα από δρυς, καστανιές, οξιές, ίταμους και ρεματάκια με πεντακάθαρα νερά σε κάθε στροφή του δρόμου. Καθώς ανεβαίναμε, εξηγούσαμε στη Rebecca Harms ότι το ρέμα που βλέπει στα δεξιά της, ο Καρατζάς, πρόκειται να μετατραπεί σε χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων και εδώ και μερικούς μήνες η Ελληνικός Χρυσός, ΠΑΡΑΝΟΜΑ, κόβει το υπεραιωνόβιο δάσος του.

Τον Παράδεισο αυτό, εμείς δεν θα τον αφήσουμε να καταστραφεί!


metalleiastop.blogspot.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...