Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Έστησαν κάλπες στην Ξάνθη για το “άνοιγμα των Κυριακών”

Τρεις κάλπες στήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης από μέλη του Επιμελητηρίου, τα οποία επιχείρησαν να καταγράψουν την άποψη των κατοίκων της περιοχής, καταναλωτών και επιχειρηματιών, για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα με προσωπικό ασφαλείας.

Ήδη και μόνο με την εξαγγελία της συγκεκριμένης πρόθεσης από πλευράς του ΕΒΕΞ εκφράστηκαν αντιδράσεις, με τον Εμπορικό Σύλλογο να καταγγέλλει το Επιμελητήριο για στήριξη της μνημονιακής πολιτικής, κοινοποιώντας παράλληλα μια ιδιαίτερα σκληρή σε ύφος και περιεχόμενο επιστολή. Παράλληλα, εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες για την εγκυρότητα μιας τέτοιας δημοσκόπησης, μιας και δεν διενεργείται από επαγγελματίες του είδους.

Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε να επηρεάζει τους εμπνευστές της κίνησης, οι οποίοι τοποθέτησαν τις τρεις κάλπες, ζητώντας από τους πολίτες να απαντήσουν στο ερώτημα του εάν πρέπει να είναι ανοικτή η αγορά τις Κυριακές, αλλά και στο εάν πρέπει να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας οι δημόσιες υπηρεσίες. Αρνητική ήταν και η στάση που κράτησε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, στην απόφαση αυτή του ΕΒΕΞ αναφέροντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως θεωρεί άκαιρη την κίνηση του Επιμελητηρίου να θέσει ένα τέτοιο ερώτημα, καθώς όπως ανέφερε οι δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να λειτουργούν το Σαββατοκύριακο λειτουργούν, ενώ παράλληλα σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και τα ΚΕΠ.




Οι καταναλωτές, αναγράφοντας απλώς το όνομά τους επάνω στα ψηφοδέλτια, μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ενώ από τη μεριά τους οι επιχειρηματίες, που είναι και μέλη του Επιμελητηρίου, ανέφεραν το όνομά τους στους εργαζόμενους του ΕΒΕΞ οι οποίοι με τη σειρά τους, τους διέγραφαν από τους καταλόγους για να διασφαλίζεται, σε αυτήν έστω την κατηγορία των συμμετασχόντων, το ότι δεν θα επιστρέψουν λίγη ώρα μετά να ξαναψηφίσουν. Οι κάλπες στήθηκαν λίγο μετά τις 8.00 το πρωί ενώ παρέμειναν στην Κεντρική Πλατεία μέχρι και το μεσημέρι.

«Όπως είχαμε δεσμευτεί σήμερα γίνεται αυτή η μέτρηση της κοινωνίας της Ξάνθης προκειμένου να έχουμε την άποψή της σχετικά με τα ερωτήματα του εάν θέλουν να ανοίγουν τις Κυριακές τα μικρά και πολύ μικρά καταστήματα, και του εάν θέλουν να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας τα Σαββατοκύριακα για τις δημόσιες υπηρεσίες. Όπως βλέπετε η συμμετοχή του κόσμου είναι αθρόα και μπορεί ο καθένας δημοκρατικά και ελεύθερα να καταθέσει την άποψή του» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, εξηγώντας πως «θεσμικά είμαστε σύμβουλοι του κράτους και από αυτή την άποψη εμείς θέλαμε να έχουμε το τι θέλει η κοινωνία και στη συνέχεια να καταθέσουμε την πρότασή μας προκειμένου να έχουμε σωστά αποτελέσματα».

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει την καυστική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, που κατήγγειλε ως μνημονιακή την κίνηση του Επιμελητηρίου για την τοποθέτηση των καλπών, ο ίδιος ανέφερε πως «όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και από αυτά τα οποία λέμε και πράττουμε. Εγώ δεν καταλαβαίνω το να απαγορεύσουμε το να συμμετάσχει κάποιος στην ψηφοφορία, από τη στιγμή που υπάρχει ως ερώτημα και το ναι και το όχι. Αυτές οι πρακτικές δεν ανήκουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα», πετώντας λάδι στην κόντρα που φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα δύο συνδικαλιστικά όργανα του εμπορικού κόσμου της Ξάνθης.



www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...