Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Δύο παιδικές χαρές παραδόθηκαν στους μικρούς δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης


Δύο ακόμη παιδικές χαρές παραδόθηκαν για χρήση στους δημότες -καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής, επισκευής και συντήρησής τους-την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, παρουσία του Αντιδημάρχου Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη.

· στην 1η Δημοτική Κοινότητα στην πλατεία Δημοκρατίας δίπλα στην Αρχαία Αγορά και στην 3η Δημοτική Κοινότητα, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ιπάτρου (Επταπύργιο).
Οι συγκεκριμένες παιδικές χαρές βρίσκονται μέσα σε χώρους χαρακτηρισμένους ως «χώροι πρασίνου – παιδικής χαράς» και η ανακατασκευή τους έγινε με σκοπό να εξασφαλιστεί το πιστοποιητικό καταλληλότητας που προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά κυρίως με στόχο την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό οι χώροι των παιδικών χαρών επιστρώθηκαν, κάτω από τα παιχνίδια, με χυτό ελαστικό δάπεδο ασφαλείας και η επιλογή των παιχνιδιών έγινε με απαράβατο κριτήριο να είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤ και ISO, τόσο όσο προς το σχεδιασμό, όσο και ως προς την κατασκευή τους.

Ιδιαίτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει τις δύο παιδικές χαρές είναι ότι βρίσκονται δίπλα σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Με στόχο οι χώροι παιχνιδιού να αποκτήσουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο, σηματοδοτείται η ιστορική σημασία των χώρων με την ονομασία της πρώτης παιδικής χαράς ως «παιδική χαρά των ΜΑΓΕΜΕΝΩΝ» και της δεύτερης ως «παιδική χαρά του ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ».

Η ονομασία αναγράφεται σε πινακίδα στην πύλη εισόδου της κάθε παιδικής χαράς, καλωσορίζοντας τα παιδιά σε αυτήν. Ειδικότερα, στην «παιδική χαρά των ΜΑΓΕΜΕΝΩΝ» τοποθετείται πινακίδα ενημερωτική για τις Μαγεμένες, (σειρά ανάγλυφων που βρέθηκαν σε αυτό το σημείο και για τα οποία η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή τους από το Λούβρο).

«Υλοποιούμε με συνέπεια την ανακατασκευή των παιδικών χαρών του Δήμου που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2013. Οι παιδικές χαρές που παραδόθηκαν για χρήση στα παιδιά και στους συνοδός τους, μαζί με τις σημερινές, γίνονται 22, ενώ απομένουν άλλες έξη, οι οποίες θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν στο επόμενο διάστημα. Οι παιδικές χαρές των Μαγεμένων και του Επταπυργίου βρίσκονται σε ιστορικά σημεία της πόλης και σχεδιάστηκαν με ιδιαίτερο τρόπο σε ότι αφορά την αισθητική τους αλλά και τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα. Ελπίζουμε ότι οι συμπολίτες μας θα τις σεβαστούν και θα τις προστατεύσουν από παρεμβατικές συμπεριφορές», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης. Επιπλέον σημείωσε ότι ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των δύο Παιδικών Χαρών ενισχύεται με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών φωτιστικών, που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με την κατασκευή επίσης ενός παιχνιδιού ΣΚΑΚΙ από χρωματιστούς κυβόλιθους πάνω στο δάπεδο δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να πραγματοποιούν υπαίθριους σκακιστικούς αγώνες κινώντας μεγάλης κλίμακας πιόνια ή ακόμα μεταμορφώνοντας τον ίδιο τους τον εαυτό σε κινούμενα πιόνια.

Όσον αφορά στα παιχνίδια, στην παιδική χαρά της Αρχαίας αγοράς τοποθετήθηκαν: ένα αυτοκινητάκι (τύπου dragster), ένα σύνθετο νηπίων με δύο πύργους, μία τετραπλή κούνια νηπίων-παίδων και μία τραμπάλα, ενώ τα ήδη υπάρχοντα παιχνίδια (δύο παιχνίδια ελατηρίου, μία διπλή κούνια και ένα σύνθετο παιχνίδι για ηλικίες από 1-8 ετών), συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν μαζί με ένα επιπλέον σημείο στάσης.

Αντιστοίχως στην παιδική χαρά της Επταπυργίου έχουν τοποθετηθεί δύο παιχνίδια ελατηρίου, μία τραμπάλα, μία τετραπλή κούνια και ένα σύνθετο με 3 πύργους (για παιδιά 3+ ετών) καθώς και ένα νέο φωτιστικό ενεργειακά αυτόνομο χωρίς σύνδεση με το ηλεκτρολογικό δίκτυο.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 28 παιδικές χαρές στις 2η, 4η και 5η Δημοτικές Κοινότητες και εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης του έτους 2012-2013.

schizas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...