Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κύκλωμα τοκογλύφων - Ενοχος ο Καραμπερης η εισήγηση του εισαγγελέα

Να κηρυχθεί ένοχος για την πλειονότητα των βαρύτατων κατηγοριών που του αποδίδονται, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας για τον Μάρκο Καραμπέρη, βασικού κατηγορούμενου στην περιβόητη υπόθεση τοκογλυφιών και εκβιάσεων στη Θεσσαλονίκη.

Αναλύοντας μεμονωμένα όλες τις περιπτώσεις τοκογλυφίας και εκβίασης που βαρύνουν τον 60χρονο επιχειρηματία, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Λεωνίδας Νικολόπουλος πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να κριθεί ένοχος για τις εξής πράξεις: τοκογλυφία κατ' επάγγελμα και κατά συρροή, εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατά συρροή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), ηθική αυτουργία σε εκβίαση, απόπειρα εκβίασης (όλες οι προηγούμενες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος) και παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή (σε βαθμό πλημμελήματος).

Αναφερόμενος στο αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, πράξη για την οποία πρότεινε την απαλλαγή του επιχειρηματία, ο εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε ότι η τοκογλυφική δραστηριότητα ήταν προσωπική υπόθεση του επιχειρηματία «με κάποιους συγκατηγορουμένους του να έχουν συμμετοχική δράση, χωρίς αυτό να τους καθιστά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης».

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους 13 κατηγορούμενους, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τεσσάρων εξ αυτών και την αθώωση των υπολοίπων εννέα. Πιο συγκεκριμένα, ένοχοι πρότεινε να κηρυχθούν, ένας τραπεζικός για εκβίαση, η γραμματέας του επιχειρηματία για απλή συνέργεια σε τοκογλυφία (σε βαθμό πλημμελήματος), ένας δημοσιογράφος για άμεση συνέργεια σε μία περίπτωση τοκογλυφίας (σε βαθμό πλημμελήματος) κι ένας συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία.

Αντίθετα, πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται -μεταξύ άλλων- ο γιος του 60χρονου επιχειρηματία, ο άλλοτε επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ένας απότακτος αστυνομικός κι ένας δικηγόρος.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...