Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ο εξ απορρήτων του Αλίεφ για δουλειές στη Θεσσαλονίκη

Ο Ερτζα Αλίεφ σε κεντρικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Παρασκευής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ/aggelioforos.gr

Η ινκόγκνιτο παρουσία τις τελευταίες ώρες στη Θεσσαλονίκη του Ερτζα Αλίεφ, ανιψιού και εξ απορρήτων συμβούλου του προέδρου του Αζεμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει για τους Αζέρους η Βόρεια Ελλάδα. Πολύ περισσότερο που μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ η Θράκη και η Μακεδονία καθίστανται περιοχές υψίστης σημασίας για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Για πρώτη φορά από το 2018 το ρωσικό μονοπώλιο της τροφοδοσίας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα σπάσει, γεγονός υψίστης πολιτικής, γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας, που πυροδοτεί λυσσώδεις ανταγωνισμούς ακόμη και στη δική μας περιοχή.

Ρώσοι και Αζέροι διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στη Β. Ελλάδα καθένας για δικό του λογαριασμό και χρησιμοποιώντας τα όπλα του. Οι Ρώσοι τη μεγάλη τους οικονομική δύναμη, τις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών, την ορθοδοξία και τον τουρισμό με τον οποίο τροφοδοτούν τη χώρα και οι Αζέροι το φυσικό αέριο, αλλά και την αμερικανική εύνοια, που τους έχει καταστήσει πρωταγωνιστές στο ενεργειακό παιχνίδι της Ευρασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών επί ελληνικού εδάφους οι μεν Ρώσοι στην ουσία αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, οι δε Αζέροι έπαιξαν μόνοι τους και φυσικά πήραν τον έλεγχο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Ηδη από εβδομάδων ο «ΑτΚ» έχει αναδείξει τις δυνατότητες που διανοίγονται το επόμενο διάστημα για τη Βόρεια Ελλάδα, ως συνέπεια των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, που έχουν στη βάση τους ενεργειακούς και ευρύτερους οικονομικούς ανταγωνισμούς. Πριν από 20 ημέρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τα καλύτερα έπονται για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, καθώς είναι προφανές ότι και ο ίδιος παρακολουθούσε τις εξελίξεις που διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.

Ο Ερτζα Αλίεφ είναι λίγο πάνω από 30. Ψηλός, μελαχρινός, αδύνατος και πάντα καλοντυμένος, έχει σπουδάσει οικονομικά στην Ελβετία. Είναι ιδιοκτήτης του 40% της ιδιωτικής επενδυτικής τράπεζας Credit Antorra, που εδρεύει στην Ανδόρα και έχει μετοχικό κεφάλαιο 34,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα είναι μυστικοσύμβουλος του προέδρου - θείου του και θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της τοπικής οικονομίας. Αλλωστε είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη χώρα του Καυκάσου η εξουσία είναι στην ουσία κληρονομική, καθώς από τη στιγμή της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης, που σήμανε την ανεξαρτησία της, στο Μπακού κάνει κουμάντο η οικογένεια Αλίεφ, η οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τους Αμερικανούς.

Συναντήσεις - συζητήσεις

Από τα φοιτητικά του χρόνια ο Ερτζα Αλίεφ διατηρεί σχέση με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Στο πανεπιστήμιο είχε συμφοιτήτρια την κόρη ενός γνωστού επιχειρηματία της πόλης και γι’ αυτό έχει επισκεφτεί την περιοχή αρκετές φορές. Αυτή, όμως, ήταν η πρώτη φορά που αναζήτησε τοπικούς παράγοντες και ανθρώπους των επιχειρήσεων για να συζητήσει για δουλειές. Εφτασε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί επισκέφτηκε με διακριτικότητα τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον οποίο ενημέρωσε για το επενδυτικό του ενδιαφέρον στην περιοχή. Μίλησε, μάλιστα, για συγκεκριμένους τομείς, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.

Το μεσημέρι της Παρασκευής εθεάθη σε κεντρικό εστιατόριο, που βρίσκεται σε πεζόδρομο στο κάτω μέρος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου τον «συνέλαβε» ο φωτογραφικός φακός του «ΑτΚ». Μαζί του στο τραπέζι ήταν δύο από τους πιο γνωστούς οικονομικούς και θεσμικούς παράγοντες της περιοχής. O πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και επικεφαλής του γκρουπ της Αλουμύλ, Γιώργος Μυλωνάς, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και μέτοχος της Olympia Electronics, Δημήτρης Λακασάς. Και οι δύο είναι εξαιρετικά δραστήριοι επιχειρηματίες, οι οποίοι δουλεύουν πολύ –κατά κανόνα στο εξωτερικό- και ασφαλώς τους ενδιαφέρει πολύ η αγορά του Αζερμπαϊτζάν και της ευρύτερης ζώνης του Καυκάσου.

Το «γεύμα εργασίας» κράτησε δύο περίπου ώρες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση άγγιξε την ουσία. Ο Αλίεφ δεν έδειξε να φοβάται το «ρίσκο της χώρας». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που ανακοινώθηκε επίσημα το πρωί της Παρασκευής, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, την οποία αναβαθμίζει γεωστρατηγικά, άρα και οικονομικά. Ο ίδιος είπε ότι θέλει να επενδύσει στη χώρα μας - έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις - αλλά και να βοηθήσει ελληνικές επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη χώρα του. Το απόγευμα της Παρασκευής ο νεαρός τραπεζίτης «πέταξε» με ελικόπτερο στο Αγιον Ορος, στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, και το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν προγραμματισμένο να φτάσει –και πάλι από αέρος- στο Λιτόχωρο της Πιερίας, όπου και πάλι είχε συναντήσεις για δουλειές. Για σήμερα Κυριακή το πρωί ήταν προγραμματισμένη η αναχώρησή του από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα επιστρέψει εντός τριών εβδομάδων για να συνεχίσει τις συζητήσεις.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι συνομιλητές του Αλίεφ αποκόμισαν την εντύπωση ότι η επιλογή της ημέρας της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη –την Παρασκευή το πρωί ανακοινώθηκε η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που περνάει από τη Βόρεια Ελλάδα- δεν ήταν τυχαία. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν προφανώς ήξερε από καιρό την τελική της επιλογή και άρα ο Αλίεφ είχε την ευχέρεια να επιλέξει τη συγκεκριμένη ημέρα, κυρίως για συμβολικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...