Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Αύξηση κατά 40% στις αιτήσεις για διανομή τροφίμων

Φέτος έγιναν δεκτές 38.500 αιτήσεις


Κατά 40% αυξήθηκε την τελευταία χρονιά ο αριθμός των αιτήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης για τη δωρεάν διανομή τροφίμων την τελευταία χρονιά, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιείται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Το ποσοστό είναι εντυπωσιακά μεγάλο δεδομένου ότι πέρσι είχε σημειωθεί αύξηση του αριθμού των αιτήσεων της τάξης του 35% σε σχέση με πρόπερσι.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο γεωπόνος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Μαυρουδής Γκιόσης είπε ότι η αύξηση είναι πολύ μεγάλη λόγω της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα έχει βγει πλέον στην επιφάνεια και υπάρχει τρομερή ζήτηση των προϊόντων.

Φέτος, θα διανεμηθούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης 217 τόνοι ζυμαρικών, 88.000 λίτρα λαδιού, 14,5 τόνοι γραβιέρας, 17 τόνοι κασέρι και 30 τόνοι φέτας, συνολικής αξίας 1.300.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι είναι 38.000 και η διανομή των τροφίμων θα γίνει μέσω 63 συλλόγων και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στους οποίους περιλαμβάνονται φιλανθρωπικά ιδρύματα, σύλλογοι πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, οι τέσσερις Μητροπόλεις, σύλλογοι παλιννοστούντων κ.ά.

Το κριτήριο για τη δωρεάν διανομή τροφίμων ήταν για φέτος ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.200 ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίφθηκαν 15.000 αιτήσεις μέσω του ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Δεκτές έγιναν 38.500 αιτήσεις. Αντίστοιχα, πέρσι το κριτήριο ήταν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ είχαν εξυπηρετηθεί 30.000 δικαιούχοι.

«Η αξία των προϊόντων που δίνεται φέτος στη Θεσσαλονίκη είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με πέρσι, ωστόσο θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη αν είχε ευοδωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για το ρύζι», σχολιάζει ο κ. Γκιόσης και διευκρινίζει ότι «λόγω καταγγελιών των αναδόχων μεταξύ τους στην εν λόγω διαδικασία, τα χρονικά της περιθώρια εξαντλήθηκαν, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκλείσει το συγκεκριμένο προϊόν και να μην διανεμηθούν δωρεάν σε όλη τη χώρα 5.000 τόνοι αποφλοιωμένου ρυζιού και 10.000 τόνοι αναποφλοίωτου, συνολικής αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ».

«Το αποτέλεσμα ήταν και ο κόσμος να μην πάρει φέτος ρύζι, αλλά και οι παραγωγοί, που σε ποσοστό 99% προέρχονται από το νομό Θεσσαλονίκης, να μην έχουν κέρδος καθώς δεν απορροφήθηκε η παραγωγή τους και μένει αυτή τη στιγμή στις αποθήκες τους»,  προσθέτει.

Σημειώνεται ότι εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η δωρεάν διανομή φέτας και ελαιολάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...