Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Δικάζονται οι τρεις κατηγορούμενοι για τον θάνατο πελατών ξενοδοχείου από μονοξείδιο του άνθρακα

Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της κατασκευής αυθαιρέτου.


Σε φορτισμένο κλίμα άρχισε στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, η δίκη τριών ανδρών που κατηγορούνται για τον θάνατο δύο νέων πελατών γνωστού ξενοδοχείου στην περιοχή Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, που δηλητηριάστηκαν εισπνέοντας μονοξείδιο του άνθρακα έπειτα από διαρροή που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις θέρμανσης της επιχείρησης.


Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου κι ένας πραγματογνώμονας, ενώ δια πληρεξούσιου δικηγόρου δικάζεται ένας εργολάβος. Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της κατασκευής αυθαιρέτου.

Οι δύο θάνατοι, ενός 28χρονου κι ενός 27χρονου, σημειώθηκαν σε διάστημα 24 ωρών, αντιστοίχως, στις 4 και 5 Νοεμβρίου του 2009, σε δύο ξεχωριστά δωμάτια και ορόφους του ξενοδοχείου. «Η φραγή της καπνοδόχου του λέβητα, η έλλειψη μελέτης και η παράλειψη ορισμού υπευθύνου για την επίβλεψη των εργασιών στην οροφή του ξενοδοχείου και την σωστή και ασφαλή εκτέλεσή τους, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες κακοτεχνίες και τα ανοίγματα στους χώρους των δωματίων (οπές στα πατάρια που επικοινωνούσαν με τις ντουλάπες), όπως και η έλλειψη τακτικής προληπτικής συντήρησης των εγκαταστάσεων αερίου και των μετρήσεων του λέβητα κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης που θα οδηγούσαν σε εντοπισμό της κακής λειτουργίας του καυστήρα και επομένως της φραγής της καπνοδόχου, προκάλεσαν διαφυγή καυσαερίου (διοξείδιο του άνθρακα) και κατά συνέπεια οξεία θανατηφόρα δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο.

Ο κατηγορούμενος πραγματογνώμονας φέρεται ότι δεν εντόπισε το πρόβλημα στις εγκαταστάσεις θέρμανσης του ξενοδοχείου, όταν κλήθηκε να ερευνήσει τα αίτια θανάτου του πρώτου νεκρού ενοίκου του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία μέρα αργότερα ο δεύτερος θάνατος.

Μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν κατά την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας ήταν η μνηστή ενός εκ των άτυχων νεαρών, η οποία, συγκινημένη, τόνισε ότι ο αρραβωνιαστικός της, σε επικοινωνία που είχε μαζί της πριν το θάνατό του, διαμαρτυρήθηκε για μία δυσφορία που ένιωθε. «Αργότερα του τηλεφώνησα πολλές φορές στο κινητό, αλλά δεν τον σήκωνε. Ανησύχησα» είπε. Μηχανολόγος-μηχανικός, ειδικός του ΑΠΘ, που κλήθηκε με μηχάνημα να κάνει μετρήσεις συγκέντρωσης μονοξειδίου του άνθρακα στο ξενοδοχείο, κατέθεσε ότι οι συγκεντρώσεις είχαν ξεπεράσει κατά πολύ το επιτρεπτό όριο.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...