Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σε καθεστώς πτώχευσης και η "Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ"

Σε πτώχευση κήρυξε την εταιρεία "Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ" το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας το τέλος εποχής για μια από τις πιο "γλυκιές" αλυσίδες του κλάδου της εστίασης στην πόλη, με παρουσία δεκαετιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο απέρριψε ως προς το ένα σκέλος του (αυτό της ανασυγκρότησης) το αίτημα της εταιρείας περί υπαγωγής στο άρθρο 107 του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 3588/2007).

   Όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος της εταιρείας, Γαβριήλ Κερμανίδης, πράγματι η εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση. Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, ώστε να γνωστοποιηθεί επισήμως και με ακρίβεια το σκεπτικό της.


   "Θεωρητικά πάντα, μια αιτία [για την απόφαση] θα μπορούσε να είναι ότι δεν κρίθηκε πειστικό το σχέδιο για αναδιοργάνωση, εξαιτίας του όγκου των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Αλλιώς, ίσως υφίσταται κάποιο θέμα έλλειψης θετικής προϋπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, θα ξέρουμε περισσότερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση", σημείωσε ο κ.Κερμανίδης.

   Όπως αναφέρουν άλλες πηγές, η απόφαση του δικαστηρίου στοιχειοθετείται πράγματι με βάση το σκεπτικό ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας δεν "έπεισε" για την προοπτική επιβίωσης και ανάκαμψης τής ΑΕ, η οποία έχει σταματήσει τις πληρωμές από τις 24 Σεπτεμβρίου 2012. Κατά τις ίδιες πηγές, μπορεί η ανώνυμη εταιρεία να κηρύσσεται ως πτωχή, αλλά οι μέτοχοι δεν απαλλάσσονται απ' τις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

   Οι συνολικές οφειλές της εταιρείας ανέρχονται, κατά τις ίδιες πηγές, σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει νόμου, η εταιρεία μπορεί να ασκήσει έφεση εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος.

   Από το 1944

   Το πρώτο ζαχαροπλαστείο με το όνομα "Αγαπητός", είχε ανοίξει στη Θεσσαλονίκη -και συγκεκριμένα στην οδό Τσιμισκή- το 1944, γράφοντας τις πρώτες "λέξεις" μιας από τις πιο "νόστιμες" ιστορίες της πόλης.

   Η αλυσίδα έφτασε να αριθμεί 11 καταστήματα, προτού η οικονομική κρίση και η ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά αρχίσουν να "πλαγιοκοπούν" την εταιρεία, που τελικά αναγκάστηκε να καταθέσει την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 107.

   Πλέον, το όνομα "Αγαπητός" στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται μόνο στο κατάστημα της Παύλου Μελά 6, το οποίο όμως δεν σχετίζεται με την "Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ".

   Σύμφωνα με ανακοίνωση, που είχε εκδώσει τον περασμένο Οκτώβριο η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εν λόγω ζαχαροπλαστείου, με τον διακριτικό τίτλο "Αγαπητός 'Αριστον" (ιδιοκτησία συγγενών του ιδρυτή Αγαπητού), το συγκεκριμένο κατάστημα έχει διαχωριστεί νομικά και οριστικά από τα υπόλοιπα καταστήματα, που έχουν ως διακριτικό τίτλο το "Αγαπητός Γαστρονομία Α.Ε"._ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...