Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Συνεχίζεται αύριο η δίκη των χαλυβουργών

Αθώοι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, σε δίκη για τα «Τζάμπο». Νέα συνδικαλιστική δίωξη στην Ξάνθη


Αύριο, συνεχίζεται, μετά από τη διακοπή της στις 15 Νοέμβρη, η δίκη των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», ενάντια στους οποίους έχει στηθεί βιομηχανία μηνύσεων από την εργοδοσία. Η δίκη τους έχει στόχο να τους τιμωρήσει για τον ηρωικό αγώνα που έδωσαν, προκαλώντας πρωτόγνωρες εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Ερχεται σε συνέχεια ανάλογων διώξεων που έγιναν της προηγούμενες μέρες, σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος, ύστερα από μηνύσεις της εργοδοσίας.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, βρίσκονται οι 6 απεργοί που συμμετείχαν στη βάρδια της περιφρούρησης τα χαράματα της 20ής Ιούλη 2012, όταν με κυβερνητική εντολή έγινε η επέμβαση των ΜΑΤ για να σπάσει η εννιάμηνη απεργία. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για «παράνομη βία» και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης». Μαζί τους, ύστερα από τη συγχώνευση των υποθέσεων που αποφάσισε το δικαστήριο, δικάζονται άλλοι 18 Χαλυβουργοί και μια γυναίκα απεργού, μετά από μηνύσεις που έγιναν εναντίον τους κατά τη διάρκεια του απεργιακού αγώνα. Κατηγορούνται για «παράνομη βία», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς χαλυβουργούς που σέρνονται στα δικαστήρια, εξέφρασαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σωματεία και ομοσπονδίες, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και άλλοι μαζικοί φορείς, που τόνισαν ότι το στημένο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι χαλυβουργοί είναι μέρος του δόγματος «νόμος και τάξη» και κάλεσαν το λαό να απαντήσει με την οργάνωση και την αλληλεγγύη του στην τρομοκρατία εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

Σε μια ακόμη δίκη σε βάρος στελεχών του ταξικού κινήματος, το Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε χτες αθώους τους τρεις συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που διώκονταν με την κατηγορία της παράνομης βίας, μετά από μήνυση της εργοδοσίας, για την κινητοποίηση που έγινε στο κατάστημα «Τζάμπο» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στις 31 Γενάρη του 2009. Μάλιστα, ο ένας εκ των τριών εκείνη την ημέρα δε συμμετείχε στην κινητοποίηση, βρέθηκε όμως κατηγορούμενος.

Στο πλευρό των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, βρέθηκαν μαζικά χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τα ταξικά σωματεία. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι καθώς στην ακροαματική διαδικασία δεν τεκμηριώθηκε το κατηγορητήριο. Την Τρίτη, κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παράσταση - ενημέρωσης στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για τις δικαστικές διώξεις που κινούνται από την πλευρά των εργοδοτών σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών. Κατήγγειλε ότι υπάρχει σχέδιο των εργοδοτών να χτυπήσουν τη συνδικαλιστική δράση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εργοδοσία του εργοστασίου «Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ», σέρνει στα δικαστήρια με την κατηγορία της «παράνομης βίας», τον Γιώργο Πυργελή, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, επειδή συμμετείχε σε περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο, το Δεκέμβρη του 2010. Η εξ αναβολής δίκη, έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοέμβρη, στο μονομελές πλημμελειοδικείο Ξάνθης. Συγκέντρωση αλληλεγγύης οργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο και καλεί σε μαζική συμμετοχή κάθε σωματείο, συνδικαλιστή, εργαζόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...