Η άρνηση αυτή σύμφωνα με τη δικηγόρο Κατερίνα Τσιροβασίλη, αντιβαίνει ευθέως τις συνταγματικές επιταγές, όπως και διατάξεις υπέρτερης νομοθετικής ισχύος
Απερίφραστα καταδικάζει η δικηγόρος Κατερίνα Τσιροβασίλη την απόφαση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να μη δεχθεί στο Τμήμα Φυσικής τον 18χρονο αριστούχο μαθητή Αργύρη Κουμτζή που είχε την ατυχία να γεννηθεί χωρίς τη δυνατότητα της οράσεως.Η άρνηση αυτή σύμφωνα με την κυρία Τσιροβασίλη, αντιβαίνει ευθέως τις συνταγματικές επιταγές, όπως και διατάξεις υπέρτερης νομοθετικής ισχύος (διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομοθετικούς κανόνες).
Όπως επισημαίνει η κυρία Τσιροβασίλη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 35 του Ν. 3794/2009) οι υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και όσοι στερούνται της οράσεως τους, εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα. Μάλιστα εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθµού εισακτέων σε ποσοστό 5%.
Το ίδιο νομοθέτημα σε επόμενη παράγραφό του, συνεχίζει η δικηγόρος, ορίζει ότι «οι πάσχοντες δεν εισάγονται σε Τµήµατα στα οποία λόγω της φύσης της επιστήµης είναι δυσχερής γι’ αυτούς η παρακολούθηση σύµφωνα µε αιτιολογηµένη απόφαση του Τµήµατος».
Όμως, η διάταξη αυτή, σημειώνει η Κατερίνα Τσιροβασίλη, είναι σε ευθεία αντίθεση, τόσο με το Σύνταγμά μας όσο και με τη διεθνή έννομη τάξη η οποία θεσπίζει ευρύ κανονιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας.
Η διεθνής αλλά και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, προσθέτει η κυρία Τσιροβασίλη (η οποία είναι υποψηφία στις δικηγορικές εκλογές της Αθήνας με τον συνδυασμό του Γιάννη Αδαμόπουλου), προωθεί τον κανόνα των ίσων ευκαιριών στην παροχή εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Κατά συνέπεια, η πρόσβαση των αναπήρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που καθιερώνεται με σωρεία νομοθετημάτων σε διεθνές, Ευρωπαϊκό, αλλά και συνταγματικό επίπεδο, δεν μπορεί να δεχθεί ανάλογα περιστατικά όπως αυτό του Αργύρη Κουμτζή.
Άμεσα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας σχετικά με την πρόσβαση των αναπήρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να προσαρμοστεί, τόσο στις συνταγματικές διατάξεις, όσο και στις υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, καταλήγει η κυρία Τσιροβασίλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!