Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Μάρκου: ΅Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» τις ημέρες που είναι το μοναδικό εφημερεύον στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. και αρμόδια για θέματα υγείας Κατερίνα Μάρκου.


Η κ. Μάρκου αναφέρεται σε στοιχεία που είδαν το φως τη δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία, κατά τη διάρκεια των εφημεριών μπορεί να προσέλθουν ως και 1.500 άτομα στο νοσοκομείο, τη στιγμή που το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 800 άτομα. Ακόμα και στις κοινές εφημερίες με το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», τα περιστατικά μπορούν να φτάσουν και τα 1.000. Ενδεικτικά, σε πρόσφατη εφημερία, ενώ το νοσοκομείο ήταν ήδη γεμάτο, έγιναν 273 επιπλέον εισαγωγές ενώ στην Καρδιολογική κλινική, που διαθέτει 48 κλίνες, έγινε εισαγωγή 126 ασθενών.

Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι προφανές ότι ούτε το ιατρικό και νοσηλευτικό μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά του, ούτε οι ασθενείς μπορούν να λάβουν την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους.

Ζητά να μάθει με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί καθώς και την αυξημένη προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία, λόγω και της αναστολής λειτουργίας των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς περιττή ταλαιπωρία.

Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2014.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ως μοναδικό εφημερεύον

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εφημεριών λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασθενών. Συγκεκριμένα, ενώ τα νοσοκομεία, ιδίως σε έναν τόσο μεγάλο νομό όπως ο νομός Θεσσαλονίκης, θα έπρεπε να εφημερεύουν ανά δύο, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είναι το μοναδικό εφημερεύον στις 5 από τις 8 εφημερίες του μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως τη δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια των εφημεριών μπορεί να προσέλθουν ως και 1.500 άτομα στο νοσοκομείο, τη στιγμή που το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 800 άτομα. Ακόμα και στις κοινές εφημερίες με το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», τα περιστατικά μπορούν να φτάσουν και τα 1.000. Ενδεικτικά, σε πρόσφατη εφημερία, ενώ το νοσοκομείο ήταν ήδη γεμάτο, έγιναν 273 επιπλέον εισαγωγές ενώ στην Καρδιολογική κλινική, που διαθέτει 48 κλίνες, έγινε εισαγωγή 126 ασθενών.

Η αυξημένη προσέλευση οφείλεται σε σειρά παραγόντων, όπως είναι το κλείσιμο και η συγχώνευση νοσηλευτικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, η δραματική αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων, η έξαρση της γρίπης αυτήν την περίοδο αλλά και η μη λειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Η προσέλευση αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο κατά τον ένα μήνα που θα παραμείνουν κλειστές οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, λόγω της ψήφισης του πρόσφατου νόμου για το Π.Ε.Δ.Υ., κίνδυνο στον οποίο επανειλημμένα είχαμε αναφερθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι προφανές ότι ούτε το ιατρικό και νοσηλευτικό μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά του, ούτε οι ασθενείς μπορούν να λάβουν την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» κατά τη διάρκεια των μονών εφημεριών;

2) Με ποιόν τρόπο προτίθεστε να διαχειριστείτε την αυξημένη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου - Β’ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...