Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ποινική δίωξη για τα κυλικεία του ΑΠΘ

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, είναι ο μέχρι προσφάτως διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας (ΕΑΔΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).


Η κατηγορία αυτή συνδέεται με την οικονομική διαχείριση των κυλικείων του Ιδρύματος, την ευθύνη των οποίων έχει η ΕΑΔΠ.


Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ, το τελικό πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλο, ο οποίος παρήγγειλε την ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας. Όπως προέκυψε από την έρευνα του ΣΔΟΕ, ο κατηγορούμενος πλέον πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας φέρεται ότι δεν εισέπραττε ως όφειλε τα μισθώματα από τους επιχειρηματίες που τα εκμεταλλεύονταν.

Πιο ειδικά, κατηγορείται ότι δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές, δεν καταλόγιζε τόκους υπερημερίας, έδινε σιωπηρές παρατάσεις στην εξόφληση των ενοικίων, δεν εισέπραττε επιταγές που είχε στα χέρια του κ.ά.

Από την έρευνα προέκυψε ότι κατά την 5ετία 2008-2012, το Πανεπιστήμιο ζημιώθηκε με το ποσό του 1 εκατομμυρίου 23 χιλιάδων ευρώ.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε πέντε κυλικεία του ΑΠΘ που διαχειρίζεται η Εταιρεία: αυτά της Φοιτητικής Λέσχης, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Χημικού, όπως επίσης της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΔΠ φέρεται ότι δεν ενημέρωνε το 7μελες διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας, πρόεδρος του οποίου είναι ο εκάστοτε πρύτανης του Ιδρύματος.

Κατά την έρευνα, ο κατηγορούμενος εξετάστηκε κατ' αντιπαράσταση τόσο με τον νυν πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο όσο και με τον προκάτοχό του Αναστάσιο Μάνθο.

Μάλιστα, πρόσφατα, και λίγες μέρες μετά την κατ' αντιπαράσταση εξέταση, ο κατηγορούμενος απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, στο πόρισμα δεν καταλογίζονται ποινικές ευθύνες σε βάρος των μελών της διοίκησης για την επίμαχη 5ετία, καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν διαπιστώθηκε δόλος ή αμέλεια.

Καταλογίστηκαν, πάντως, ευθύνες σε βαθμό πλημμελήματος που όμως παραγράφηκαν. Η έρευνα για τη διαχείριση των κυλικείων ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες που έφτασαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, από την οποία διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, το πόρισμα της οποίας κατατέθηκε στον αντιεισαγγελέα Εφετών Αργ. Δημόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...