Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

H βουλευτής της ΔΗ.ΜΑΡ. Κ. Μάρκου σε κοινωνικές δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε πρότυπες, πανελλαδικά καινοτόμες και κρίσιμες κοινωνικές δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών είχε η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνα Μάρκου, η οποία επισκέφθηκε σήμερα (21.2) το πρωί δημοτικές υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.


Μια από τις στάσεις της ήταν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) στην οδό Ν.Παρασκευά 43 στις Συκιές, όπου βρέθηκε συνοδευόμενη από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Απατσίδη, την υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής Μάρω Βασσάρα και τη συντονίστρια του ΚΔΑΠμεΑ Κατερίνα Ζαρίφη.

Η κυρία Μάρκου παρακολούθησε τους ωφελούμενους νέους στις καθημερινές τους ασχολίες, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επαγγελματική κατάρτιση και ενασχόληση στις μονάδες του Πλυντηρίου-Σιδερωτηρίου και των Εργαστηρίων Ανακύκλωσης Χαρτιού και Χειροτεχνικών Κατασκευών. Επίσης, μίλησε μαζί τους για τις εμπειρίες που αποκομίζουν, ενώ ενημερώθηκε λεπτομερώς για την έμφαση που δίνεται στην εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε νέου ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές του.

Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν ήδη δύο ΚΔΑΠμεΑ στις Δημοτικές Ενότητες Συκεών και Νεάπολης (Ανδ. Δημητρίου 6-8), ενώ σύντομα δημιουργείται ένα τρίτο στα Πεύκα. Στα δύο υπάρχοντα φιλοξενούνται περίπου 150 παιδιά, νέοι και ενήλικες με αναπηρία, από τους οποίους οι 124 δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ. Παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργικής απασχόλησης, παιδοψυχιατρικής φροντίδας, ψυχολογικής στήριξης, ψυχοεκπαιδευτικής υποστήριξης των οικογενειών, ειδικής αγωγής, φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, γυμναστικής και ψυχαγωγίας. Επίσης, λειτουργούν δύο διαμερίσματα Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης για ενήλικα άτομα με αναπηρία στις Συκιές.

«Αν σταματήσουμε να λειτουργούμε αυτές τις δομές δεν θα υπάρχει καμία άλλη αντίστοιχη σε όλη τη Θεσσαλονίκη, όπου να μπορούν να ενταχθούν άτομα με αναπηρία, και οι οικογένειές τους θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστιες δυσκολίες και κυρίως με την ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών τους όταν εκείνοι “φύγουν” από τη ζωή», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ.Δανιηλίδης, δεδομένης της απουσίας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την πολυεπίπεδη φροντίδα, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη και ενεργοποίηση χιλιάδων ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα.

Θερμά συγχαρητήρια

Σχολιάζοντας τις δράσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών τόσο στον τομέα της προστασίας των ατόμων με αναπηρία, όσο και στους τομείς της προσχολικής αγωγής με τους πρότυπους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς και τα παιδικά κοινωνικά κέντρα με το 100% των αιτήσεων των γονιών για φιλοξενία των παιδιών τους να γίνεται δεκτό, καθώς και της τρίτης ηλικίας με τα ΚΗΦΗ, τα ΚΑΠΗ, το Δημοτικό Ιατρείο και τους πάνω από 2.500 ωφελούμενους του “Βοήθεια στο Σπίτι”, η κυρία Μάρκου έκανε λόγο για δήμο-πρότυπο στα κοινωνικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Τόνισε ότι ο δήμαρχος Σ.Δανιηλιδης έχει ανοίξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι στη χώρα μας, κι ότι οι πρωτοβουλίες, ο αγώνας, οι σωστές επιλογές και προτάσεις του για εξεύρεση κονδυλίων, έχει προ πολλού δικαιωθεί απόλυτα.

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στο δήμαρχο, αλλά και στο προσωπικό της συγκεκριμένης δομής. Είναι πραγματικά πολύ καλή η δουλειά που γίνεται, όπως εξάλλου φαίνεται από τα πρόσωπα των παιδιών, που είναι ιδιαίτερα χαρούμενα, αναπτύσσουν ιδιαίτερες δεξιότητες, έχουν απασχόληση και νιώθουν ότι είναι χρήσιμοι. Πολλά συγχαρητήρια και εύχομαι να υπάρχει συνέχεια. Ο δήμαρχος ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που είναι 19 χρόνια δήμαρχος και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά», δήλωσε η κυρία Μάρκου αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψής της στο ΚΔΑΠμεΑ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της κυρίας Μάρκου, την οποία και ευχαρίστησε για τη γενικότερη υποστήριξή της στις κοινωνικές δράσεις του δήμου. «Ενημερώσαμε την κυρία Μάρκου για τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Ατόμων με Αναπηρία του δήμου μας, αν και ήταν ήδη ενήμερη παρακολουθώντας από κοντά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα την προσπάθειά μας για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων. Ευκαιρίας δοθείσης θέλουμε να της πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γιατί σε κρίσιμες περιόδους τα προηγούμενα δύο χρόνια στάθηκε δίπλα μας με πολύ καίριες παρεμβάσεις της στη Βουλή και τα συναρμόδια υπουργεία, και με τη συνδρομή της πετύχαμε τη συνέχιση αυτών των κρίσιμων και άκρως αναγκαίων δομών», επισήμανε, και πρόσθεσε: «Πιστοί στα οράματα, στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό μας, όχι μόνο συνεχίζουμε αυτές τις δραστηριότητες, αλλά τις διευρύνουμε και τις βελτιώνουμε. Πιστεύουμε ότι όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη έτσι και στην πατρίδα μας, τα θέματα της κοινωνικής ένταξης, της απασχόλησης και της υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων που έχουν προβλήματα και όλων των υπόλοιπων συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι αποκλειστικά ευθύνη και αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απέδειξε ότι και ξέρει και μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της».

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Σ.Δανιηλίδης ζήτησε τη συμβολή της κυρίας Μάρκου στην υποστήριξη του αιτήματος για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους δήμους, καθώς και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου και του ΕΣΠΑ 2 (ΣΕΣ).

Τέλος, ως ενθύμιο της επίσκεψης και εκ μέρους όλων των στελεχών και επωφελούμενων του ΚΔΑΠμεΑ, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Απατσίδης πρόσφερε στην κυρία Μάρκου αναμνηστικά δώρα φτιαγμένα από τα ίδια τα παιδιά, όπως μία κάρτα από ανακυκλώσιμο χαρτί, δύο σαπούνια, ένα διακοσμητικό χώρου κι έναν…Μάρτη για το χέρι, τα οποία διατίθενται και στην τοπική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...