Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για την προστασία των Ρομά

Στο πρόγραμμα σίτισης των σχολείων στηρίζονται πολλά τσιγγανόπουλα στο Δροσερό Ξάνθης.

Στο πρόγραμμα σίτισης των σχολείων στηρίζονται πολλά τσιγγανόπουλα στο Δροσερό Ξάνθης, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των ημερομισθίων στις αγροτικές εργασίες και της διακοπής των επιδομάτων, παρατηρείται αυξανόμενο ποσοστό ανασφάλιστων, που έχει ως συνέπεια, πολλά παιδιά να μένουν ανεμβολίαστα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «Οικοκοινωνία», με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου «Υποστηρικτικές και προωθητικές δράσεις για τη φροντίδα της υγείας και την προστασία των Ρομά / Roma Alert!» που υλοποιήθηκε στους καταυλισμούς «Αγία Σοφία», στον δήμο Δέλτα, Δροσερού, στον δήμο Ξάνθης καθώς και στο Izgrev 1 και 2, Vulcan και Mariinovo στο δήμο Dimitrovgrad, στη Βουλγαρία.

Οι Ειρήνη Χαριτωνίδου και Μαρία Θεοδωρίδου, κοινωνικοί λειτουργοί, η Βασιλική Παπανδρέου, ψυχολόγος, η Αγγελική Θεοδωροπούλου, εκπαιδευτικός, η Αναστασία Σιδερίδου, νοσηλεύτρια και η Φεράρ Χαφούζ Αρήφ, γιατρός, επισκέφθηκαν το Δροσερό, έναν αμιγή οικισμό Ρομά, που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης και αποτύπωσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Πρόκειται για έναν τρίγλωσσο (ρομανί, τουρκικά, ελληνικά) πληθυσμό και το 90% είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι αναλφάβητοι. Η καθημερινότητά τους διαμορφώνεται ανάλογα με τα ήθη και έθιμά τους, ενώ οι εργασίες στις οποίες απασχολούνται είναι περιορισμένες, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι σιδεράδες, γανωτζήδες, παλιατζήδες, καλαθοποιοί, μουσικοί σε πανηγύρια, ναυτικοί, εποχικοί εργάτες σε αγροτικές εργασίες κτλ.

Στο συγκεκριμένο οικισμό κατοικούν περίπου 700 οικογένειες, αριθμός ο οποίος μεταβάλλεται λόγω του νομαδικού τους χαρακτήρα. Στο Δροσερό λειτουργούν τέσσερα δημόσια σχολεία, ένα νηπιαγωγείο, δύο δημοτικά και ένα γυμνάσιο, στα οποία φοιτούν τακτικά, κατά μέσο όρο, 600 μαθητές.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι ενημερωτικές συναντήσεις πραγματοποιούνταν τις πρωινές ώρες στις οικογένειες του Δροσερού, οι οποίες είναι πολυμελείς, με παιδιά μικρής ηλικίας. Στις ιατρικές εξετάσεις παρατηρήθηκε πως γυναίκες - μητέρες από κάποιες οικογένειες, δεν προσήλθαν επειδή δεν είναι εξοικειωμένες με τους φορείς υγείας, ενώ μιλώντας για τον μητρικό θηλασμό, διαπιστώθηκε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών θηλάζει και, μάλιστα, για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, οι γυναίκες στο Δροσερό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ακολουθούν σωστή διατροφή - λόγω και της οικονομικής τους κατάστασης - συνεχίζουν το κάπνισμα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό κάνει και χρήση ψυχοφαρμάκων.

«Στη συζήτησή μας για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και τους τρόπους αντισύλληψης, είδαμε πως δεν έχουν αρκετά καλή γνώση και γι' αυτό συχνά ακολουθούν την έκτρωση ή κάποια χειρουργική επέμβαση για να μην τεκνοποιήσουν ξανά», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...